До края на януари най-вероятно парламентът ще бъде разпуснат и президентът ще насрочи поредни извънредни избори за края на март или първата седмица на април, прогнозираха пред “Труд news” политолози и депутати. Като минимална бе оценена от тях възможността да се формира правителство с третия мандат и като нулева, това да се случи с втория мандат, който президентът Румен Радев утре връчва на “Продължаваме промяната”.

Парламентарните партии още преди коледните празници показаха на ПП, че нямат намерение да се заиграват с тях, отказвайки да участват в съставяне на списък с приоритети. Единствено и очаквано от “Демократична България” обявиха, че са готови на общи действия с ПП. От БСП, които бяха коалиционен партньор в правителството на Кирил Петков казаха, че ще дадат списък с приоритети от предизборната си програма заради електората си, на когото искат да докажат, че не са отстъпили от своите искания.

Според юристи няма никакво значение дали кандидатът на ПП за премиер акад. Николай Денков веднага ще върне мандата, или ще го вземе и седмица ще демонстрира опити за съставяне на правителство.

Политолози коментираха пред “Труд news”, че битката на всички парламентарни партии с оглед на предстоящите избори е да не бъдат обвинени, че по своя воля за провалили мандат. До 10 януари Денков може да държи мандата, а след като го върне като неуспешен президентът има седем дни - т. е. до 17 януари, за да избере третата партия, на която да даде третия мандат.

Прогнозите на политолози и наблюдатели на коя политическа сила ще бъде даден последния шанс за съставяне на кабинет се разминават. Едни твърдят, че отново ще е БСП, а други, че изборът ще е между “Български възход” и ДБ. По конституция няма срок за партията, получила мандата, но юристи смятат, че при това положение с сила е тълкуването за разумен срок.
Той не би следвало да е повече от седем дни, които изтичат на 24 януари. Възможно било обаче срокът да се удължи и с няколко дни, ако от “Дондуков” 2 настояват извънредните избори да са на 26 март или 2 април.