С 30% са поскъпнали яйцата у нас от началото на годината. Причина за повишението са увеличените цени на електроенергията, горивата и фуражите.

От бранша очакват производителите да намалеят и настояват за адекватна помощ от страна на държавата.

По-голямата част от произведените яйца в базите на Иван Ангелов от Пещера се изнасят за страни от Западна Европа. Обяснява, че процесът на поскъпване на продукцията у нас е започнал много по-рано.

"Средата на 21-ва година бавно и постепенно, знаете, всички енергоизточници, всички суровини започнаха да поскъпват. Това се усети на вътрешния пазар, както и на международния пазар от пролетта на 2022", спомня си той.

Ковид пандемията и войната в Украйна са факторът за повишението на консумативите в яйцепроизводството, обясняват и от Асоциацията на промишленото птицевъдство. Не изключват поскъпването да продължи и през следващата година.

"Преди купувахме фуражите на около 600 лв. за тон, в момента струват 1200 - 1250 лв за тон, което е 100% инфлация. Токът е към 300%", пресмята Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Според данните на асоциацията всеки ден в България се произвеждат около 5 милиона яйца. Консумацията дневно достига до три милиона, а останалата част се изнася. За разлика от други страни, у нас недостиг на яйца у нас не се очаква.

Според проучвания на асоциацията 10% от промишлените производители у нас ще преминат към друга сфера или ще се откажат от бизнеса, тъй като в момента работят на загуба. Затова настояват държавата да осигури кризисно подпомагане

"Първият текущ проблем в последните 5-7 години, това е инфлуенцата по птиците. Тук мисля, че държавата все още е длъжник на българските производители", казва Иван Ангелов- собственик на ферма за производство на яйца.