Сега виждаме, че главният секретар на МВР и неговият заместник подават оставки, а този, който отговаря за неприкосновеността на границата, е попаднал в сянка и за него няма санкции, няма дори бележка, той дори не се коментира.

Това каза за БНР експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Отново възниква въпросът за правилното управление на силите и средствата на МВР - в общ аспект, но и в частност в "Гранична полиция". ...

Замисляме се за качественото управление на "Гранична полиция", защото подготовката и преподготовката на служителите и увеличаването на броя на граничните полицаи може би са в ход, но все още не са изпълнени така, че да дават резултат. Колко време ще продължи този период на допълнителна адаптация и вкарване в дейност на новите около 1600 гранични полицаи? Виждаме, че потокът от мигранти се увеличава и това е световна тенденция".

Според експерта по национална сигурност един директор на "Гранична полиция" трябва да бъде "тактик, специалист по охрана на границата", а не юрист.

"Управленският състав на МВР има нужда от много категорична промяна до средно ниво, тъй като е очевидно, че този състав не може компетентно да управлява министерството", добави още проф. Радулов.