Държавната компания "Булгаргаз" е резервирала капацитет на гръцкия LNG терминал "Ревитуса" за частично карго от танкер с американски газ, за да достави 62 млн. куб. м на българския пазар през юли, съобщи "Капитал".

Този месец пристигнаха два танкера с втечнен газ от САЩ, а въпросът дали доставките ще продължат и на каква цена беше вкаран в политическа употреба по време на дебатите по вота на недоверие към правителството заради икономическата му политика.

Според данни от платформата на гръцкия газов доставчик DESFA (еквивалент на "Булгартрансгаз") българската компания ще получи 650 хил. мВтч природен газ, което е приблизително 62 млн. куб.м. Те ще бъдат доставени с танкера OAK SPIRIT (под бахамски флаг).

Каргото ще пристигне на "Ревитуса" на 2 юли и след като се регазифицира, ще бъде транспортирано най-вероятно през газовата точка Кулата-Сидирокастро, за да може да влезе в мрежата на "Булгартрансгаз".

В публикацията се уточнява, че количеството осигурява около една четвърт от вътрешното потребление за месеца. Припомня се, че през юли се очаква да започнат доставките на азерски газ, които ще допълнят още една трета от нуждите. За остатъка "Булгаргаз" е обявил търг на газовия хъб "Балкан", който ще се проведе на 23 юни.