„Не бих го нарекла обръщение, а един видео запис, с който министър-председателят призова президента да свика КСНС. Какво ще бъде решението на президента предстои да видим. Това е изцяло в неговите правомощия, ще направи своя анализ и ще излезе със своето решение“, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод искането от страна на Кирил Петков за нов КСНС по темата РС Македония.

Тя заяви, че има нещо което липсва, а именно, че вчера Петков е аргументирал решението си с международния натиск, но по никакъв начин не е дал възможност да се чуят други аргументи. Йотова запита дали има промяна в условията, нови резултати от страна на РС Македония и припомни, че на 10 януари е имало близо 5 часа КСНС именно по тази тема. Резултат тогава беше единна позиция с два важни елемента, че ние не можем да се обвържем с конкретни срокове за даване на зелена светлина за започване на преговори, както и че чакаме конкретни резултати и изпълнение на Договора за добросъседство.

„Ако министър-председателят е намерил аргументи в тази посока то беше добре и редно да ги чуем“, допълни още Йотова и каза, че не знае да има конкретни развития по тази тема. Тя призова, ако правителството има някаква друга информация и договорености да ги сподели и с останалите.

„Ние имаме поне три официални документа за позицията на България: рамковата позиция на Министерски съвет, декларация на Народно събрание, решенията на КСНС. Във всички тях са вписани условията, които България има. До този момент аз не виждам нито едно от тях да е изпълнено. Още повече последните месеци сякаш избуя доста силно езика на омразата“, каза още Йотова.

Запитана кое може да е провокирало това изявление на Петков, Йотова заяви, че няма представа, но е странно, защото се случва в края на работни ден, изведнъж и неочаквано. „Ако си послужим с начина на изразяване на правителството „нещо имплицитно е станало“, допълни още Йотова.

Вицепрезидентът изрази и притеснение по отношение на бежанците и това, че все още няма решение къде те ще бъдат настанени.