Очевидно е, че коалицията е с много тежко напрежение и наистина ще бъде чудо, ако изкара след юни. Поне моята оценка е, че големият препъни камък ще бъде Македония и той ще взриви в голяма степен ситуацията. Това обяви в Бургас бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той и народният представител Жечо Станков проведоха среща-разговор с журналисти от региона, в който са избрани, по актуални теми – войната, инфлацията, цените, скандалите в управляващата коалиция, украинските бежанци и други.

„През седмицата, която се задава, Македония ще застане в центъра на обществения интерес, въпреки войната, инфлацията, енергийната криза. Тя ще измести почти всички теми, защото непрекъснато се увеличават сигналите за това, че до края на Френското председателство, т.е. до края на юни, България трябва да признае Македония и да отвори пътя й към ЕС. Ние смятаме, че това е Рубикона, която това правителство ще мине или няма да мине, по-скоро – няма да мине. Това означава, че може би в края на юни ние ще бъдем в правителствена криза, съответно и парламентарна, защото топката ще се върне в парламента. После сценариите са няколко – единият е предсрочни избори, другият е опит за съставяне на ново правителство на управляващата коалиция, което ни се вижда много трудно, а третият е – съставяне на експертно правителство, което е най-интелигентното решение, но пък кога в България сме вземали най-интелигентните решения. Било е рядкост. Това ще бъде в пика на обществения интерес в следващите 2 или 3 седмици.“, смята Любен Дилов.

По темата за укринските бежаци, което засяга пряко региона тук, той смята, че също държавата не е достатъчно добре подготвена. „Определено правителството не е подготвено да се справи. Имаше достатъчно много време, за да разбере какво се случва. Хубавото е, че България е направила най-добрия прием на украински бежанци от цяла Европа, поради това, че ги настани в хотели. В сравнение с това как се настаняват в Полша, Унгария, Германия, ние сме изключително цивилизовани, изключително добре сме се справили и това е единодушна оценка и на европейските ни партньори. Сега обаче какво става?! От 1 юни трябва да бъдат освободени хотелите. Няма още яснота дали малките семейни хотели, които решат да задържат украинските си гости, ще продължат да получават средства по сегашната програма. Общо взето не се знае. Безспорно ще има напрежение около 1 юни с изнасянето на хората. Нещото, за което смятаме, че доста неадекватно се държи полицията е, че има все повече сигнали за появата на Братва тук.“, е оценката на Дилов.

Според него основната вълна от бежанци предстои и за България се очертава 250-300 хил. души общо да дойдат - около три пъти повече от това, колкото са към момента. „Правителството твърди, че има готовност да се справи. По-скоро май не е така, особено за складирани консумативи, за разгръщане на лагери.“, смята той.

Според Жечо Станков в момента Народното събрание и Министерския съвет бягат от основния проблем на хората, който е инфлацията.

„Основният проблем на хората са високите цени и това, че те губят покупателната си способност. Инфлация от 12,4% си е вече тип галопираща инфлация. Какво означава това за хората? 100 лева сега са 87,50 лева. Това те го усещат по джоба си и в момента държавата и специално правителството, бягат от тази си отговорност – какви са мерките, които ще предприеме в тази връзка. Приветстваме увеличаването на пенсиите и това, което се планува за горивата, но това не са достатъчни мерки.“, каза Жечо Станков.

„След като многократно се заявяваше и от премиера, и от Асен Василев, че цената на газа за този месец ще бъде, ако не същата, като предния, то даже по-ниска. 13 дни по-късно държавата излезе и каза, че „Булгаргаз“ са поискали 14% по-висока цена и ние им я даваме. Защо тази цена е много важна за всички нас? Защото тя засяга цената на хляба, който стига до трапезата. Първо – на зрънцето му е необходима тор, торовете заводи за вторият най-голям консуматор на територията на страната. След това, като стигне до пекарната, голяма част от пекарите работят с газ. Топлата вода, която идва на територията на Бургас, е с газ. Градският транспорт също е на газ. Голяма част от таксиметровите шофьори също са на газ. Това са все неща, които удрят всички по джоба от гледна точка на това, че не се предприе една далновидна политика и да се каже, че ще търсим евтин газ, докато имахме още доставчик, а тръгнахме тогава, когато го спряха. Ако вие сте доставчик на една стока или услуга, ако се обърна към вас и вие знаете, че аз съм притиснат до стената, дали ще ми дадете най-добрата цена?! Според мен – не.“, каза той.