Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни. Това предложи държавният глава Румен Радев в откритата за медиите част от разговора си с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Програмата е била прекратена поради ковид кризата, а държавният глава призовава тя по най-бързия начин да бъде възстановена. Това зависи обаче от действията на двете правителство, стана ясно от думите на държавния глава.

Украйна е свързана с нашата страна с вековни духовни и човешки връзки. Още в първите часове на войната България осъди на най-високо ниво агресията на Русия. Включихме се във всички санкционни режими, въпреки високата социална цена, която плащаме, и подкрепяме напълно евроатлантическата позиция спрямо агресията в Източна Европа.

Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини, открои държавният глава.

Още в първия момент застанахме в защита на териториалната цялост на Украйна. Най-важното в такива ситуации е солидарността, а хуманитарната помощ от нашата страна се увеличава непрекъснато, открои Румен Радев.

Той подчерта, че следим с тревога развитието на бойните действия и в момента и призова украинските власти да направят всичко да минимизират последствията за цивилното население, включително и за българската диаспора в Украйна. Радев заяви и че се надява и застъпва за "бързо, ефективно и независимо международно разследване на цивилните жертви и зверствата, извършени по време бойните действия в Украйна. "Настояваме и за строги наказания", посочи президентът.

Президентът посочи и инициативата във формата Б-9 и изготвената декларация с настояване на ускорена интеграция на Украйна в ЕС. Той изрази задоволство, че вече има движение в тази посока.

България ще продължи да прави всичко възможно и да оказва подкрепа на Украйна в рамките на нашите възможности, увери Радев Кулеба.

Вие, г-н Радев, сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция, заяви от своя страна украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет.