„Като жител на Царево, като общински съветник поканих министъра на транспорта Николай Събев да ни гостува, за да се запознае на място с големия потенциал на нашите пристанища и разбира се да види на място даденостите на Резово, където се планира да бъде открит нов ГКПП.“, съобщи моторът на опозицията в Общинския съвет в Царево Емил Пейчев. Той сам дойде по време на форум с участието на министъра, провел се преди дни в Бургас. Целта му беше именно да потърси възможности за бъдещето развитие на южната морска община.

„Сигурно ще се питате защо съм бил там, след като събралите се експерти са говорили най-вече за бургаския порт. Много просто. Една от темите, която обсъждаха специалистите, беше свързаността с Истанбул, с един от най-големите световни икономически, търговски, финансови и културни центрове. Ето ви основната причина, заради която се присъединих към форума. Припомних на всички и най-вече на министъра на транспорта Николай Събев, че ако ще говорим за свързаност с турския мегополис, пристанищата в Ахтопол и в Царево са първите български пристанища в близост до Истанбул. И че ще бъде грехота, ако не се възползваме от тази близост. По време на форума министър Събев спомена в прав текст, че вече се работи по откриването на туристически граничен пункт в Резово, който ще отвори границата точно в нашата община. Представяте ли си какви големи възможности и шансове за поминъка на хората от община Царево са това.“, заяви след срещата Емил Пейчев.

Той е получил уверения от Николай Събев, че ще посети скоро Царево.

„За съжаление бях единственият представител на община Царево на този форум. Нямах лична покана, но държах да присъствам, защото знаех, че в тази дискусия на експерти някой трябва да защити и Царево. Уви, кметът Лапчев както винаги демонстрира пренебрежение и реши да игнорира събитието. А трябваше да бъде там, за да представлява интересите на общината и на хората от общината. Трябваше да бъде там, трябваше.“, смята още общинският съветник Емил Пейчев.