Председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров напуска предсрочно поста си.

По информация на БНР той ще подаде оставка, считано от 1 март, след приемането на отчета за работата на Комисията през миналата година от специализираната парламентарна комисия.

Бившият главен прокурор Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г. Той е председател на Пловдивския окръжен съд през 1999 – 2012 година и главен прокурор на Република България през 2012 – 2019 година.

От антикорупционната комисия потвърдиха изненадващата новина и пред Dir.bg. Бившият главен прокурор ще обяви мотивите си за решението следващата седмица, след като мине отчетът му за работата на КПКОНПИ през изтеклата година.

Така Цацаров напуска председателското място в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество след точно 46 дни.

Цацаров информира писмено за решението си "24 часа", след като медията го моли за коментар на подготвяните от правосъдното министерство и група депутати законодателни промени, които ще доведат до разделяне на КПКОНПИ на два отделни органа.

Единият ще бъде за разследване на корупция, а вторият ще се занимава с конфискация на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси.

Макар че все още няма внесени конкретни текстове в парламента, темата се завъртя в публичното пространство от изявления на правосъдната министърка Надежда Йорданова и други политици.

"Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", гласи писменият отговор на бившия главен прокурор.

Цацаров оглави КПКОНПИ през декември 2019 г. Той бе избран на поста малко преди да изтече мандатът му като главен прокурор, след като предишният шеф на комисията Пламен Георгиев се оттегли заради скандала с незаконно застроената му тераса. Самият Георгиев стана консул във Валенсия.

"Продължаваме промяната" се изказаха още преди изборите неласкаво за оглавяваната от Цацаров комисия, а премиерът Кирил Петков настоя ръководителят й да си ходи. За оставката на Цацаров настоява и "Демократична България"

От програмата на кабинета в областта на правосъдието се предвижда КПКОНПИ да бъде реформирана след изготвяне на законопроект в срок от 3 месеца, в който да се уредят правомощията на самостоятелна антикорупционна комисия, съответно звено в ДАНС, която да възлага извършване на проверки на други компетентни органи и дирекции – НАП, ДАНС и др.