„Управлението на енергетиката не е детска игра. Всяко едно грешно решение води след себе си проблеми, които години напред ще тежат. Ние имаме решение за тях“. Това заяви кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС в Бургаски регион Жечо Станков, след всекидневни срещи с граждани и представители на бизнеса. Хората масово изразяват тревогата си от несигурността, от поскъпването на стоките, от цените на тока, от неяснотата как ще продължи програмата за саниране. Станков разчита на директния контакт с жителите на Бургаска оласт, за да чуе проблемите и предложенията им. Той има и ясна идея как да бъде намерен изход и да се решат притесненията им, свързани с цената на тока, която логично удря финансово бизнеса и хората, не само със сметките за електричество, но и с оскъпяването на крайния продукт или услуга. Сред тези стоки са и хлябът и олиото например, тъй като в тези продукти не се влага само брашно или слънчоглед, а в тяхната цена се включват и именно разходите за ток и газ.

„Ако цените на тока и на газа, не се коригират, поскъпването на хляба ще продължава. Той не е само брашно и вода, въпреки че доста хора си мислят така. Земеделските производители имат много други разходи, като семена, торове, препарати и други. Едно от най-поскъпналите неща са торовете. Ако един земеделски производител е плащал 300 хил. за тор миналата година, сега трябва да плати 1 млн. лева, заради поскъпването на газа. Това е близо 3,5 пъти повишаване.“, коментира пред Жечо Станков Зорница Димитрова, студент в 4-ти курс на Аграрен университет – Пловдив.


Затова Станков предлага конкретен начин за овладяване на цените на тока.

С решението, което предлагам – КЕВР да приеме референтна цена по-висока, а Фондът, който сме създали за сигурност на енергийната система, да дотира сметките и на гражданите, и на бизнеса, това може да се овладее. Държавата може да си позволи една година да поддържа поносими цени на тока, защото знаем, че държавата е част от Европейския пазар. Това е свободен пазар. Когато има такива ситуации, ние трябва да се опитаме на държавно ниво, с механизмите на Фонда, да държим, а не да променяме условията на играта. Ако променяш условията – разбиваш целия пазар. Така че държавата може да си позволи и трябва незабавно да вземе решение. Фондът за сигурност на енергийната система досега е събирал пари, следващата една година може да дава – и на бизнеса, и да държи сметките на гражданите поносими.“, каза Жечо Станков.

Според него, ако някой има нужда от финансова инжекция и то веднага, това са хората, бизнесът и общините. „На първо място хората най-много пострадаха и социално, и психически, и финансово от Ковид кризата. В момента Европа ни дава чек, за да се справим с тази криза и ние трябва да насочим средствата така, че да стигнат до джоба на гражданите. Това може да стане, като еднофамилните сгради да могат да кандидатстват по Програмата за саниране. Ангажирал съм се лично, след отваряне на програмата да обиколя цялата Бургаска област с цел да помогна и на по-възрастните жители на общините да си попълват документите. Полагат се до 1250 лева за соларни панели на покрива за топла вода, за да може домакинството да бъде независимо, да не се налага да я произвежда с електричество и до 6500 лева за соларни панели - за производство на електрическа енергия за собствени нужди. Това е за домакинствата. Мен много ме заболя, че служебното правителство изкараха еднофамилните къщи от Програмата за саниране. Десетки хиляди домакинства трябваше да имат право да санират сградите си, защото така е справедливо. Не трябваше да делим хората за тези средства, давани от Европа, на такива, които живеят в големите блокове и на други – в еднофамилните къщи. В тези къщи има голям ресурс за спестяване на енергия, защото голяма част от тях в момента дори не са измазани отвън. Но в Плана за възстановяване и устойчивост, който подаде служебното правителство, целият текст за еднофамилните къщи, е направо изтрит. Моето мнение е, че това може да се поправи. Аз лично договарях директивата за енергийна ефективност, която е пътят, възприет от Европа през следващите години за намаляване на консумацията на енергия. Самата Европа казва – енергийната ефективност е преди всичко. Държавата преди да прави нов газопровод, тръбопровод и т.н., първо трябва да си направи сметката дали не е по-добре да даде тези пари на гражданите, за да намали енергийната консумация, вместо да прави нова инфраструктура. Затова съм оптимист, че Европа ще се съобрази с нашето желание да кажем, че еднофамилните сгради трябва да имат също достъп до такова финансиране.“, каза Станков.

За разлика от някои политици, които казват кое не е правилно и отричат всякакви конструктивни идеи, Станков посочи изход като експерт, който добре познава материята.

„На първо място – Програмата за саниране трябва да продължи, което може да стане още от 1 декември на база на високия ръст на приходите, като голяма част от тях са заради инфлацията. Служебното правителство изтърва сроковете да получи аванс от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и сега авансово трябва да харчим. От 1 декември държавата може да каже на общините: „Действайте, да се провеждат процедурите по оформяне на документацията, документите на хората, които са ги подали, да важат. По същия начин и с бизнеса за цената на тока в момента. Предвид факта, че създадохме фонд, в който има достатъчно средства, таксата задължения към обществото, която е в сметката, може да бъде с минус. С други думи 40% от сметката за ток на бизнеса да се поеме обратно веднага, от първо число.“, посочи Станков.