С масовата ваксинация рестартът на туризма ще се случи. В това увери министърът на туризма Мариана Николова в сутрешния блок на БНТ. Тя очаква да бъдат отворени заведенията от 1 март, защото в заведенията може да се спазват безупречно правилата.

По думите й здравните власти предполагат пандемична вълна, но ваксинацията по някакъв начин ще овладее този етап. Масовата ваксинация е единственото решение в туризма и всички, които работят в туризма да бъдат ваксинирани преди основния летен сезон, настоя Николова.

Хотелиерите и ресторантьорите умело се възползват от мярката 60/40. След консултативен съвет в Министерство на туризма са предприети мерки за летния сезон. "Браншът ще предложи ключовите решения, а ние ще вземем политическите решения", категорична бе Николова.

Туристическият министър не може да каже на бранша да си сменят бизнеса, но с възможностите за отваряне на ресторантите и заведенията, както и със стартирането на летния сезон след 24 май, ще има преходен период, увери Николова. Надеждата е в това рестартът да се случи и бавно, макар и плавно да започне възстановяването на туризма. "Туризмът няма да бъде това, което беше, но в момента малките обекти за настаняване и дистанцията, която се спазва от туристите, значително се налагат", изтъкна Николова.

Тя е убедена, че с правилни мерки и спазване на правилата ще има туристи, включително и чужди.

По отношения на зимния туризъм, Николова заяви, че има туристи и заявки. През уикендът курортите са заети. Имало е заявки от много чуждестранни туристи и възможностите в нашите курорти са добри. Ние спазваме противоепидемичните правила, ние имаме сезон и той е добър, увери туристическият министър.

Определената за координатор на предстоящите парламентарни избори вицепремиер и министър на туризма Николова очаква на 4 април да се проведе един безпристрастен, законосъобразен и честен вот. Да няма и грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация на парламентарните избори. "За това нещо аз ще бъде безкомпромисна", категорична бе Николова.

Постигнахме договорености с Централната избирателна комисия и се осигурява охрана на склада, в който се съхраняват машините за вота, каза тя. От вчера коли на жандармерията осигуряват защитата, за да няма никаква манипулация. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след като бившият омбудсман Мая Манолова показа как сладът не е охраняем.

Гледам напред и това, което трябва да свърша като организация, съм го поела като ангажимент, увери туристическият министър и отчете, че парламентарните избори ще бъдат специфични и сложни заради епидемичната обстановка.

Има детайли, които трябва да бъдат изяснени и отворени въпроси, които трябва да бъдат решени. Вече има утвърден здравен протокол за изборите и е съгласуван с държавния главен здравен инспектор Ангел Кунчев. МВР ще осигурява охраната за машините за гласуване, за да няма съмнение, че може да има някаква манипулация.