„Срамувам се, когато мъж говори така за жена, а камо ли учител за ученика си. Срамувам се и от реакции на "български интелигенти". Само радост за Мария Бакалова, с нейните реакции в интервютата тя дава пример за поведение дори на учителя си Добчев. Да се множат успехите й!” Това коментира в социалната мрежа фейсбук уважаваният журналист и писател Румяна Емануилиду от Бургас. Повод за думите й стана интервю с театралния режисьор и неин преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ Иван Добчев, дадено за сайта "Площад Славейков".

24-годишната актриса от Бургас направи голям пробив в „Холивуд” с ролята си в „Борат” 2 и се превърна в първата българка с номинация за „Златен глобус”. Мария спечели и друго признание - наградата за актриса в поддържаща роля на Лондонските кинокритици. На този фон менторът й предизвика полярни мнения с изказванията си, а най-голямо възмущение предизвикаха думите: „Не е неопитна, напротив, с тези неща много бързо се трупа опит." и "Да се слагаш - на мъже или на публиката”. По-късно пред ladyzone.bg потвърди мнението си и заяви, че Бакалова не му е била любимка: "Не съм очаквал друго, ръкопляскам ѝ със снизходителна усмивка”.

Но какво мислят хората на изкуството в Бургас?

„Ние не умеем да се радваме на успехите на другите, за съжаление. Интервюто веднага го асоциирах с казаните и дяволите...”, пише Женя Гайтанджиева от арт средите на Бургас.

Всички, които се интересуват от Мария, виждат как в разговорите си с гиганти на журналистиката в САЩ, младата жена дава надежда и кураж на всички от България, че мечтите се сбъдват.

„Толкова се зарадвах, че това се случи на българска актриса!... Скромна и със симпатично поведение, вече на няколко пъти споделя радостта си, че нейните успехи отварят път към други актьори от нашия край на света, които да бъдат забелязани. От другата страна - изумление, че някой, който е такова име и е учител на това момиче, може да си позволи подобно низко поведение - демонстративно снизхождение и откровени обиди, че знаела “как да се слага на мъже”. Срамно е!”, пише във фейсбук Ивета Данаилова – Пешева.