Все повече набира скорост кампанията за ваксинация в Израел. Затова и властите са взели решение за разпускане на мерките, като се очаква ресторантите в страната да отворят врати отново на 9 март.

41% от израелците вече са получили поне една доза от ваксината на Pfizer. Израел планира да отвори частично хотели и спортни зали на 23 февруари за тези, които са напълно ваксинирани или имунизирани след възстановяване от COVID-19.

Нахман Аш, националният координатор за борба с пандемията, заяви, че отварянето на хотелски заведения, ресторанти и кафенета ще последва две седмици по-късно, пише Reuters.

"Това би било около 9 март. Искаме да отваряме постепенно, внимателно, за да нямаме нов пробив на друга вълна и ново заключване."

Израел започна да излиза от третата си блокада миналата седмица.

Страната е на път напълно да ваксинира 30% от своите 9 милиона население с втора ваксина този месец, предпоставка за предварително облекчаване на мерки. Надеждата е за 50% покритие и по-широко отваряне следващия месец.

Кампанията за ваксиниране е в центъра на кандидатурата на премиера Бенямин Нетаняху да спечели пети мандат на изборите на 23 март.