Въпреки че 2020 г. беше много трудна заради пандемията българският военен флот се справя все по-ефективно със задълженията си, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на анализа на подготовката на ВМС през миналата година. Срещата се проведе в Адмиралтейството в присъствието на кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев.


През миналата година военният флот придоби два кораба от типа минен ловец, както и един хеликоптер, припомни министърът. Той отчете, че всички планирани учения са проведени при това изключително успешно. През годината с 40 процента се е увеличило времето на вода на българските военни кораби в състава на съюзнически патрулни групи. Военноморските сили не са пропуснали международно обучение, при това справяйки се на много високо ниво.


През годината беше сключена и уникална по своя характер сделка за нови фрегати за флота, като за пръв път от повече от 100 години целево се изработват кораби за ВМС, а не се купуват от някъде, каза министърът.

Той допълни, че вече се водят разговори и за придобиване на подводница. По думите му идеята е да се работи по модела за придобиването на минните ловци. Самочувствието на флотските офицери вече е друго, каза още Каракачанов. Според него радваща тенденция е нарастването на интереса към военната служба. Той каза, че през миналата година за обявените 100 свободни места във ВМС са кандидатствали 560 души, а през настоящата за 30 места са се конкурирали 190 човека.


Каракачанов каза още, че разчетите армията да достигне 43 хиляди души, представени в Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г., не са измислени своеволно, а са на база анализ за способностите, които страната ни трябва да има. По думите му са взети предвид и проектите за модернизацията на армията.


В политически план като лидер на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че пожелава успех на парламентарните избори на всеки, който се явява с добри намерения. За формацията, която ръководи, според него е немислимо да сключва следизборни коалиции с БСП и ДПС.

Позицията на Каракачанов беше, че може би в бъдещия парламент ще има повече фракции от тези в настоящия. Според него това ще направи работата му и съставянето на мнозинство доста трудни. Въпросът е хората, които се занимават с политика, да имат чувство за държавничество, а не да отстояват тесните си интереси, да проявяват зрялост, посочи лидерът на ВМРО.

Източник БТА