Културното министерство допълва списъка с творците, които ще получат парични награди за постиженията си. Това става дни след разразилия се скандал, който раздели културните дейци у нас и предизвика широк обществен отзвук. Разширяването на списъка, в който присъстват 65 имена в момента, е по предложение на Националния дворец на културата.

В писмото си от НДК предлагат за разглеждане още няколко имена от “голямата палитра на достойните творци”, пишат от подопечното на Боил Банов ведомство.


Към писмото е приложен списък с предложени за награждаване лица, като се допълва още, че събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, е нелека задача.


“Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и подадена ръка към следващите поколения талантливи български изпълнители и творци“, се казва още в писмото от НДК.


Предложението ще бъде разгледано от експертната комисия още на следващото й заседание.

Решението на Министерския съвет да отличи част от българските творци, които да получат между 350 и 500 лева за постиженията си разцепи общността, а и самите културни дейци. Появиха се въпроси на базата на какви критерии са определени имената, които да влязат в списъка.