Работата върху промените в Кодекса за социално осигуряване, с които трябва да се регламентира фазата на изплащане на парите от универсалните фондове, се забавя. Крайният срок за внасяне на предложения преди второ четене на проекта на Министерския съвет се удължава за втори път, като новата дата е 5 февруари, става ясно от сайта на НС. Допреди малко срокът беше днес, но предложения така и не бяха оповестени.

Забавеният с 3 години законопроект изненадващо бе атакуван на финалната права от Комисията за финансов надзор, която внесе в Народното събрание 34 страници забележки и предложения. Част от тях сериозно променят философията на проекта, поради което мнозинството коментира, че няма време за отразяване на забележките. Въпреки това бе даден срок до края на тази седмица, за да може работна група да стикова идеите преди второ четене. ГЕРБ често подменя текстове на този етап от приемането на един закон, въпреки че не би следвало това да е възможно.

В очакване на предложенията за второ четене, между КНСБ и Асоциацията на пенсионните дружества се завърза паралелен спор. Още в тристранката синдикатът излезе с радикални предложения към законопроекта, с които предлага универсалните фондове да предлагат само един продукт - пожизнена пенсия, и той да не се наследява. Тези предложения отново излязоха на дневен ред в последните дни покрай становищата, внесени в парламента.

Днес асоциацията оповести официална позиция по предложенията на профсъюза. "С настойчивото повтаряне на едни доказано неработещи и отхвърлени на всички нива на тристранния и обществен диалог предложения, на практика се обезсмисля цялата реформа в пенсионно осигурителната система в страната, започната през 1999 г., с активното участие на КНСБ", коментират от дружествата.

Източник: Сега