През 2020 г. приходите в общинския бюджет са с 8 млн. по- малко от предвидените, което засяга и 2021 г. Това е резултат от намалените постъпления от данъци и такси, както и от приетите антикризисни мерки за отпадане или разсрочване на задължения към Община Бургас. Част от тях са: отпадане или облекчаване на наемите на общински помещения и пространства, освобождаване от административна такса за разрешителни за таксиметров превоз, освобождаване от такса за ползване на детски ясли, детски градини, удължаване срока за заплащане на общинските жилищни наеми, намаляване с 20 % таксата за поставяне на маси на открито, намаляване на таксите за общински услуги, за ползване на пазари, тротоари и много други.

В тази ситуация има два подхода. По- лесният- да се увеличат приходите чрез вдигане размера на местните данъци и такси. По- трудният – максимално свиване на разходите за дейности и събития, както и сериозна административна реформа чрез намаляване на щата и издръжката на общинска администрация. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов, който представя бюджета на бургас за 2021 година на онлайн пресконференция.

Той обясни, че Бюджет 2021 стъпва на втория подход. „За разлика от други общини, които компенсират намалените приходи с увеличаване на местните данъци и такси, Община Бургас ще ги запази на същите нива. Въпреки факта, че размерът на данъка върху недвижими имоти не е променян от 2016 г., а от 2009 г. не е повишавана таксата за битови отпадъци за физически лица. Заставайки зад това решение, предприемаме значителни реформи в общинска администрация с цел освобождаване на средства за подпомагане и гарантиране на важните сфери- здравеопазване, социални дейности, образование и инфраструктура“, каза кметът.

Административната реформа :

Намаляване с 10 процента числеността на общинските служители

Преструктуриране на общинските предприятия чрез сливане и намаляване броя на служителите

Намаляване на издръжката на второстепенните разпоредители.

1. Общо намаляване на съществуващата численост на персонала от общинска издръжка с 140,5 щатни бройки, в това число:

с 74 щатни бройки се намаля числеността на общинска администрация- местна отговорност

с 66,5 бройки се намаля числеността на персонала/ извън администрация/, вследствие на сливането на част от общинските предприятия, както следва:

ОП „Спортни имоти“ и ОП „Зелени асистенти“ се обединяват с ОП „Общински имоти“;

ОП „Морски знаци“ и Общинско радио „Гласът на Бургас“ се обединяват с ОП „Туризъм“;

2. Намаля се фонд работна заплата от общинския бюджет за персонала на общинска издръжка с 1 605 867 лв.

3. Намалението води до частична промяна в структурата на общинската администрация, както следва:

1. Закрива отдел „Туристически политики и дейности“. Управлението на дейности се поемат от общинско предприятие „Туризъм“.

2. Закрива отдел „Финансов контрол“, като дейностите му се възлагат на дирекция „Бюджет и финанси“. Закрива щатна длъжност началник отдел „Финансов контрол“.

3. Закрива отдел „Поземлени отношения“ и отдел „Общинска собственост“ в дирекция „Управление на общинската собственост“. Закриват се щатна длъжност началник отдел „Поземлени отношения“ и щатна длъжност началник отдел „Общинска собственост“.

4. Закрива Звено за техническо обслужване в системата на образованието.

5. Закрива Обединено счетоводство за социални дейности.

ПРИОРИТЕТИ БЮДЖЕТ 2021

ОБРАЗОВАНИЕ

Трети етап от проекта „Първокласно начало“, по който работят над 300 начални учители. Инвестиции в нови класни стаи, технологично оборудване, модулното обзавеждане, интерактивни технологии, специално разработено учебно съдържание.

Изграждане на нови корпуси към 2 бургаски училища:

Нов учебен корпус на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ откъм улица „Алеко Константинов“. Той ще включва физкултурен салон, съблекални с топла връзка със съществуващата сграда, ателиета, кабинети и други. Това ще даде възможност на училището да премине към едносменен режим на обучение.

Нов корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Проектът включва фасади с фотоволтаични клетки, кабинети по роботика за новата специалност „Роботика и изкуствен интелект“, класни стаи и кабинети.

Проектиране на нов корпус на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и Гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“ с цел осигуряване на отделен сграден фонд на двете училища и преминаването им към едносменен режим на обучение.

Изграждането на 3 нови детски градини – ДГ „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“, ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“ и ДГ „Синчец“ в кв. Горно Езерово.

Реализация на Програма за детски дворове. Реконструкция в 8 детски градини и 3 училища.

Стартиране на нова програма „Уча в Бургас“ за популяризиране на бургаските средни и висши училища.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Финализиране на идейния проект за изграждането на детска болница.

Продължава програмата за цялостно модернизиране на Комплексния онкологичен център – Бургас, изграждане на нова кислородна инсталация- Газифицирана станция за течен кислород.

Закупуване на допълнителна медицинска апаратура:

- за Отделението по онкологична хирургия: електрохирургична система с аргон плаза, ултразвуков скалпел, ултразвукова апаратура, лапароскопска апаратура;

- за пластична хирургия : Електрически дерматом , меш графт;

- за Отделението по онкогинекология: Хистероскопски сет, лапароскопска апаратура;

- за Рентгеново оборудване.

Ремонт на медицинските кабинети и чакалните в ДКЦ I, Белодробната болница и Центъра за психично здраве.

В Центъра за психично здраве ще бъде подменен остарелия и амортизиран с нов водогреен котел. Ремонт ще бъде извършен и в лечебните кабинети, лаборатории и манипулационни на най-голямата структура за извънболнична медицинска помощ в Бургас – Диагностично-консултативен център І. Подобрени ще бъдат и условията в Консултативно-диагностичният блок, и Стационарният блок на Белодробната болница- пребоядисване на стени и тавани, подмяна на подови настилки с нови с антибактериално покритие, нова дограма, смяна на електрическата инсталация и ново осветление. Близо 30 болнични стаи там ще бъдат ремонтирани.

Стартиране на проект „Млади лекари в училищното здравеопазване“.

Ще се разширят профилактичните програми за деца – „Мързеливо око“ и „Гръбначни изкривявания“.

Ще стартират 2 профилактични програми за възрастните хора – „Общинска програма за профилактика на диабета“ и Програма „Профилактика на глаукомата“.

СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

1. Ще започне работа Център за комплексна подкрепа на лица с увреждания в „Бр. Миладинови“ бл.42

2. Увеличаване със 100 потребителите на Домашен социален патронаж, закупуване на още един автомобил за обслужване на потребителите

3. Повече услуги по проект "Патронажна грижа +" – за 280 лица с увреждания и възрастни хора над 65 г. Услугата ще включва комплексни здравни грижи и социални услуги по домовете от медицински сестри, домашни помощници, рехабилитатори, психолози- измерване на кръвно налягане, кръвна захар, медицински манипулации, смяна на превръзки, рехабилитация, психологическа подкрепа, административни услуги и мобилни лабораторни изследвания.

4. 250 бургазлии с увреждания, трудноподвижни ще получат "Топъл обяд"

5. Ще се увеличат потребителите по проект "Лични асистенти" от 450 на над 700– право на личен асистент ще имат хората с над 70% увреждания, а не както до сега с над 90%

6. Изграждане на достъпна архитектурна среда в обществени сгради и в жилищата на хора със затруднена подвижност.