Някои европейски държави затягат мерките срещу разпространението на COVID-19 заради влошаване на епидемичната обстановка. Решението за допълнителни ограничения идва на фона на имунизационна кампания, която тече в цяла Европа, а и светът.

Франция въведе полицейски час, след поредната стряскаща цифра в черната статистика. Регистрирани бяха над 70 000 починали от инфекцията. От вчера гражданите в цялата страна няма да могат да напускат домовете си след 18 ч. Той ще бъде в сила най-малко 15 дни.


Междувременно в Австрия взеха решение да удължат локдауна до 8 февруари. Националната карантина трябваше да приключи на 24 януари, но заради високите нива на заразяване, тя ще бъде удължена с още 2 седмици.


Тепърва предстои намерението на властите да бъде официално облечено в заповед. То ще дойде и на фона на протести от страна на гражданите в Австрия, които се обявиха против ограниченията. Демонстрантите поискаха оставката на праителството и отправиха обвинения за манипулация на данните за хода на епидемията в страната.