Специални секции за здравна сигурност ще бъда разкрити за вота на 4 април, за да могат и хората под карантина да упражнят правото си на глас. Това ще стане чрез промени в в Закона за мерките и действията по време на извънредното, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти.

"Поучихме се от практиката на други страни, видяхме, че там се въвеждат специални здравни протоколи", каза шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея така ще се даде възможност на по-голяма част от гражданите да участват в изборите.

Тя поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.
"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите", допълни Дариткова.

Освен това в законовите промени се предвижда и възможност хората с документи с изтекъл срок на валидност също да могат да гласуват.

По думите на Красимир Ципов това касае най-вече българите в чужбина.

"Законопроектът дава възможност по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства ЦИК със свое решение да определи в зависимост от ситуацията броя на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина, като сме посочили не по-малък от трима членове като брой. Изборният кодекс предвижда, когато документът за самоличност е изтекъл, лицето да подаде заявление и когато личният му документ не е готов към датата на произвеждане на изборите, от страна на МВР да бъдат издадени така наречените удостоверения за гласуване“, обясни той.

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков разкритикува решението на президента Румен Радев да насрочи вота за 4 април. Според него се показва изключителна некомпетентност от страна на президентската администрация, ако датата 4 април е избрана на случаен принцип.

"Част съм от католическата общност в страната. Това, което се случи в голяма степен скандализира католическата, арменската, протестантската и еврейската общност. За нас това е най-светлият християнски празник, именно Възкресение Христово. Налага се точно в този светъл ден да извършват някакъв вид работа, каквото е участието в изборните секции. Освен всичко останало за евреите това е четвъртият ден от тяхната пасха. Това е ден, в който те нямат право да извършват никаква физическа дейност. Това до голяма степен ще ограничи възможността да гласуват",отсече той.