Подписах указ за провежане на парламентарните избори на 4-ти април, една седмица след първата възможна дата за избори. Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена. Очаквам всички ниституции, ръководството на Българския парамент да работят така в това време, че да гаантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин.Това заяви в извънредно обръщение президентът Румен Радев.

"Обръщам се към вас в ден, в който последствията от наводненията още не са отминали, хиляди хора посрещнаха тревожни нощи и очакват подкрепа.", каза държавният глава. Той посочи, че от отговорността на институциите зависи съхраняване здравето на хората, гарантиране на правото на глас, прозрачността на изборния процес.

"Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ми за консултации. Всеобщ е консенсусът, че отговоните органи трябва да обяват ясни здравни мерки. Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпнат само с осигуряване на правото на глас на хората под карантина. Очаквам законодателят да разгледа и гласува не по-малко важни предложения като: гласуване на българите в чужбина по пощата, видеонаблюдение в изборните секции, излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи, справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизбоната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот. Очкавам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но да се използва и като възможност, защото в тези условия се взеха дълго отлагани решения.", подчерта Радев.