Коалиция на промяната застава зад Тихомир Янакиев на балотажа на местните избори в Созопол, който ще се проведе идващата неделя. Днес своята подкрепа за Янакиев декларираха кандидатът на МИР Георги Пинелов, както и на ВМРО Костадин Мархолев. В залата присъстваха и представители на Да, България и Движение 21. Създаването на общ фронт беше обявен днес официално пред журналисти. Припомняме, че на втория тур един срещу друг ще се изправят Тихомир Янакиев, издигнат от БСП и Красимира Германова – от ГЕРБ.

„Предстои балотаж, който ще и съдбоносен. Балотажът ще посочи накъде ще се движи корабът на община Созопол. Искрено вярваме, че тази посока, която задаваме ние, е вярната. |Тук сме представители на всички политически субекти, извън ГЕРБ и СДС – Да България, ВМРО, МИР, Движение 21, БСП. Това са хора, които сме обединени около една неформална коалиция, обединени около принципи, а не около договорки за постове или нещо друго. Това е коалиция на промяната. Всички ние желаем да има промяна в Община Созопол. Тя е надпартийна, не е нито лява, нито дясна. Обединили сме се хора с ценности. Сега е дошло времето за промяна и сме убедени, че в неделя тя ще се осъществи. Обръщаме се към нашите съграждани да не се страхуват, да не се поддават на манипулации“, каза Тихомир Янакиев. Той изказа разочарованието си от кампанията, водена от опонентите му и предупреди, че се очаква да се пускат слухове, хоата да бъдат плашени.

От сега Янакиев и Пинелов от МИР са постигнали принципна договорка за бъдещата си раота в Общинския съвет и двете групи заедно ще образуват мнозинство от 9-ма съветници.

„Обединили сме се около няколко принципни неща, нашите програми около 90% са еднакви. Не беше трудно да постигнем консенсус за визията ни за община Созопол.“, каза Янакиев

И според Пинелов кампанията от отсрещната страна е била мръсна и парите са надделели. „Много съжаляваме, че така се получи. Ние принципно сме си стиснали ръцете с Тихомир Янакиев и е ясно, че с хората от статуквото няма как да работим, въпреки интригите, които не спират и към ден днешен. Разсейвам всякакви спекулации, че с хората от останалите две политически сили (б.р. - СДС и ГЕРБ) ние няма да имаме никакви отношения, пък камо ли договорки. Спекулациите, че съм бил човек на този или онзи – не са верни. Единственият човек, с който съм водил разговори, е Тихомир Янакиев. Моят и неговият екип ще работят ръка за ръка за промяната и бъдещето на община Созопол. Убеден съм, че няма да е лесно предвид подводните кмъни, които са ни завещани. Убеден съм, че той е по-достойният кандидат и това е видно за всички.“, каза Пинелов.

„Изразявам своята гражданска подкрепа към Тихомир Янакиев и към Пинелов, който ще бъде в Общинския съвет.“, обяви и Костадин Мархолев.