Финансистът Станимир Апостолов е втори в листата с кандидати за общински съветници от СДС – Бургас. В последния мандат той беше зам.-председател на Общинския съвет, където се отличи с това, че винаги търсеше диалог за решаване на важни казуси. Станимир Апостолов запазва досегашния си стил и остава далеч от гръмките обещания по време на предизборната кампания. Вместо това той представя работещи политики.

- Г-н Апостолов, остават броени дни до изборите за местна власт. Считате ли, че предизборната програма на СДС – Бургас достигна до избирателите ?

- В морето от мед и масло от обещания, в което се къпят вече един месец гражданите на Бургас , нашите послания са остров на прагматизма и реално достижимите цели. Нямаме грандиозна програма, накичена с гръмки заглавия и определения. Нямаме и опакован в целофан популистки кейк . Имаме ясното съзнание и отговорност да предожим няколко реално осъществими политики, които ще решат конкретни проблеми на гражданите.

- В предизборната кампания много политически сили призовават младите хора да бъдат задържани в Бургас, но не представят идеи как това да стане. Младите са основен приоритет и в програмата на СДС. Бихте ли ни разказали какви мерки предлагате Вие в тази насока?

- Темата за задържането на младите хора е от изключителна важност не само за Бургас , но и за страната като цяло. Тя трябва да е основен приоритет на всички нива на управление в страната. СДС е за това да се отпуска при раждане 1000 лв. еднократна помощ за първо и 2000 лв. за второ дете. Тези стимули ще са насочени към родители, които отговарят на следните условия : уседналост 3 години, минимум средно образование на двамата родители и минимум 1 година постоянна трудова заетост. Бургас е пример за добри практики в много направления и част от тях се пренасят и в държавата. Сигурни сме, че ако се приеме това наше предложение на местно ниво, след това може да се пренесе като държавна политика в борбата с демографската криза.

- Ще облекчите ли бургазлии откъм плащането на данъци и кои?

- Ние не можем да облекчим бургазлии откъм плащане на данъци, но ще предложим следната оптимизация на данъчната политика. Освобождаване от данък недвижими имоти за първите три години при покупка на първо жилище за младо семейство. Друг приоритет, касаещ местната данъчна политика, е да се търси възможност за намаляване на данъка за възмездно придобиване на имущество във връзка с покупката на МПС.

- Предложенията са наистина конкретни и с ясна насоченост към младите семейства, но считате ли , че ще намерите достатъчно подкрепа за реализирането им ?

- Вие сами споменахте , че и други партии са извели, като основни проблемите на младите семейства. Тези хора не са партиен таргет , те не са нито сини, нито червени, нито зелени, нито популистично или патриотично оцветени. Те са бъдещето на този град .Ето защо ние ще търсим диалог с останалите групи съветници за осъществяването на тези наши политики. Преди повече от десет години СДС инициира създаване на общински инвитро фонд и тогава това предложение събра нужната подкрепа за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Благодарение на тази инициатива в стотици семейства проплакаха за пръв път дългоочакваните рожби. Искрено се надявам , че и за тези добри предложения ще намерим нужната подкрепа.