Иван Иванов е „ръководител екип“ в голяма международна търговска компания от сферата на търговията с бързообортните стоки. Завършил е „Стопанско управление” в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и е магистър по „Международен бизнес”.

-В момента сте ръководител на екип, но като какъв стартирахте в настоящата си компания?
- Започнах през 2012 г. от най-ниското стъпало като сезонен търговски представител. След това се явих на интервю за постоянна позиция, ръководството ме одобри и от 2012 до 2018 г. работех като постоянен търговски представител. След това се явих на интервю за ръководител екип, което спечелих и от 2018 г. съм на тази позиция. В момента отговарям за Южното Черноморие.

- Когато общувате с клиенти от община Бургас, те какво Ви казват за икономическата ситуация тук? И какви са Вашите лични наблюдения като човек, който е завършил стопанско управление?

Всеобщо мнение е, че икономиката в Бургас е на много ниско равнище. По-скоро няма икономика. Ние сме град на услугите. Имаме „Лукойл” и „Кроношпан”, които създават работни места, но спираме дотук. Това, което спасява Бургас и областта, е туризмът. Но виждаме какво се случи тази година – имахме доста слаб сезон. Това ще повлияе и на зимата и може би на другото лято.

- Някои биха Ви казали, че това са неща, които нямат общо с Общината, а са плод на икономически кризи – световни и национални. Мислите ли, че Община Бургас може да влияе на тези икономически процеси?

Разбира се, че Общината може да влияе. Има достатъчно примери за това. В Пловдив имат седем индустриални зони и се чудят откъде да вземат работна ръка. В София има също голям недостиг на работна ръка. А Бургас, който е четвъртият град по големина, не може да докара инвеститори. А си имаме всичко – пристанище, летище, жп транспорт, магистрала. Имаме всичко, което е нужно, за да дойде един инвеститор и да каже: „Да, това е моето място, тук искам да инвестирам”. От тук идват и въпросът: Какво прави Общината?

Смятам, че Общината може да играе главна роля в това да привлича инвестиции. И това не е толкова сложно, при положение, че имаме условия. Градът ни е хубав, устроен е, но няма икономика. Това води като последствия и доста негативи. Стандартът на живот е нисък. На десето място сме по средна работна заплата. Пред нас са Видин, Габрово, да не говорим за Стара Загора… А това са градове, които са доста по-малки от Бургас. Младите хора бягат от тук.

Мислите ли, че „Планът Бачийски” – за създаване на карго летище, свободна безмитна зона и т.н. – може да даде някакъв икономически тласък?

Познавайки Константин Бачийски, работя с него вече 10 години, мога да кажа, че това, с което се заеме, го довежда до края. Най-ценното му качество е, че не просто констатира проблема, но намира начини за неговото разрешаване. Точно това му трябва на Бургас – човек, който да може да констатира проблемите и да ги решава. Защото всички в момента виждат, че младите хора ги няма, че икономиката не е на ниво, че има проблеми с градския транспорт и т.н. Но въпросът е как да се разрешат тези проблеми. И част от отговорите са именно в „Планът Бачийски”. Сравнението с Дубай звучи малко като утопия, но реално той има проведени разговори с инвеститори, които са готови при подходящи условия да дойдат и да инвестират и инвестицията да е от порядъка на 200 млн. лв. Константин Бачийски е посетил няколко сериозни икономически форуми, на които някои от участниците вече са проявили реален интерес към самия проект.

Какво можете да добавите Вие със своя опит и познание в работата си като общински съветник? Каква може да бъде Вашата „добавена стойност”?

Един общински съветник е избран от хората на Бургас. Това означава, че той е човекът, който трябва да защитава интересите на тези, които са го избрали. Това е моето виждане. Има един проблем обаче – като чуят думата „политик”, хората смятат, че някои отива да краде и да се облагодетелства. И може би са прави, защото това са видели през последните години. Но аз вярвам, че може да се води политика, която да е в полза на хората. Това е главната идея. Моята мотивация да се кандидатирам за общински съветник, е да се намери разрешение на проблемите, които споменахме. При една последователна политика и постоянна работа, смятам, че можем да намерим разрешение.

Бих предложил да се създаде ново звено в Общината, структурирано на базата на търговските организации, от каквато идвам аз. Както ние търсим клиенти, така този екип може да търси инвестиции. Но да го прави ефективно и с подходящи условия към тези клиенти.

И още нещо. Като бивш спортист, мен ме боли да гледам как в Бургас няма нито футбол, нито баскетбол, бокс, щанги. Това са все спортове, в които ние имаме традиции. Спортът е нещото, което може да представи един град пред света. Спортът може да носи радост и да обединява.

Всъщност това е още един мотив да се кандидатирам. Клиничната смърт, в която се намира бургаския футбол, ме кара да побеснявам. Смятам, че трябва в Бургас да следваме стратегия за развитието на всеки един спорт от училищната скамейка, от училищния двор до професионалните клубове. Затова трябва да осигурим средства за възпитатели, треньори и учители по физическо възпитание, за да надградим техните умения, които те ще прилагат в тренировъчния процес и подготовката на децата.

А относно двата стадиона в Бургас смятам, че всички ние понесохме тежък удар. Как така тези спортни съоръжения се оказаха в ръцете на частно дружество. Кой го позволи. Трябва да си ги върнем, а не да строим нов стадион.

Бих подкрепил намаляването на таксите за детски отбори по различни спортове, които ползват общинската база. Нали уж сме за развитие на спорта, а рекетираме родителите и децата.

А Вие защо продължавате да сте тук и не сте напуснал Бургас?
Аз съм роден в Бургас, живял съм в к-с „Меден рудник”, намерил съм си работа тук и искам да продължа да бъда тук. На мен градът ми харесва. Тук има всичко – море, хората са прекрасни. Смятам, че успехът, който може да се постигне навън, може да се постигне и в Бургас.