„В следващия Общински съвет трябва да доведем до край създаването на лаборатория за изследване на пестициди. Тя ще гарантира на бургазлии, че плодовете и зеленчуците, които купуват за себе си и децата си, не съдържат вредни вещества”. Това заяви водачът на листата за общински съветници на СДС – Бургас д-р Георги Митев, който е и областен председател на партията. В последния мандат д-р Митев бе председател на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни към Общинския съвет. Именно по негово предложение местният парламент прие докладната за създаване на лаборатория.

„В момента наличието на пестициди не се проверява по никакъв начин. А малко хора знаят, че плодовете и зеленчуците, обработени с тях, не трябва да се консумират, докато не мине карентният период. За съжаление пазарът по никакъв начин не контролира това, а пестицидите са опасни за здравето”, категоричен е д-р Митев.

В следващия Общински съвет той ще работи за това лабораторията да обхване всички общински пазари. Търговците, чиято стока е изследвана и е потвърдено, че е безопасна, ще имат специални стикери.

„Целта е бургазлии да консумират чисти и полезни плодове и зеленчуци”, заявява д-р Митев.

Неговите инициативи обикновено са неща, с които Бургас се гордее. Преди години той е бил част от екипа, който намира начин популацията на бездомните кучета да бъде сведена до минимун. Нещо, за което морският град е даван за пример.

„Всички приемаме като даденост , че в Бургас няма кучета, но това включваше много труд да бъдат уловени, кастрирани и пуснати обратно на свобода. Създадохме екологична верига. В момента Общината се опитва да разреши проблема с котките, като хиляди котки са кастрирани. Но при тези животни е малко по-различно. Хората се страхуват от кучета и когато ги видят подават сигнали, рядко ги доближават. Котките обаче са по-миловидни и всеки иска да ги нахрани. Моят призив към бургазлии е, ако обичат животните, вместо да събират и хранят котки, първо да ги занведат на ветеринар или в общинския приют, за да бъдат кастрирани, и след това да полагат грижи за тях”, споделя д-р Митев, който по професия е ветеринарен лекар.

По време на работата си в Комисията по опазване на околната среда, земеделие и храни д-р Митев постави основите и екологично възпитание за децата. Негова идея бяха кучематите, разположени в парковете в Бургас, които едновременно насърчават малчуганите да обичат животните, но и да извхърлят отпадъците разделно.

„Радвам се, че през изминалите четири години аз и колегите ми от СДС свършихме реална работа за бургазлии и ще се радвам, ако жителите на морския град ни гласуват отново доверие”, призовава д-р Митев.