Търговци поискаха промяна в Наредбата за преместваемите обекти в Бургас на среща с кандидата за нов мандат за кмет Димитър Николов.

„Натрупаха се проблеми с текстове от сега действащата наредба. И най-вече с комисията по член 56. Имаме и съдебни решения, които показват, че в този състав, тя няма как да съществува законно – може да има помощни функции, но не и решаваща дума. Ще изчакаме делото да приключи окончателно и, ако изходът е благоприятен за нас, ще настояваме комисията да мине изцяло към общинската администрация”, каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес Николай Димитров. Става въпрос за комисията, която разглежда молбите на търговците за обектите им.

Димитров посочи, че именно в Администрацията са експертите, които реално могат да работят в тази сфера. До момента асоциацията е спечелила 14 дела.

„Въпреки това не сме взели и една стотинка от Община Бургас”, каза Димитров. Той предостави предложенията за промените, които са разработени както от Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес, така и от Сдружението за защита на малкия и среден бизнес.

Димитър Николов пое ангажимент промените в Баредбата да бъдат разгледани и обсъдени заедно с търговците, за да могат те да изкажат своите предложения и препоръки.

„Ще бъде по-настоятелен в Общинския съвет. Не трябва да правим експерименти”, каза Николов.

Припомняме, че в момента комисията е оглавявана от представители на Общинския съвет, а не от администрацията и проблемът за търговците е начинът, по който тя извършва разпределянето на обектите.