Ивайло Калфин е кандидатът на българите! Бургазлии, като президент той достойно ще представя България, а не партия

img
Драгомир Попов - зам. областен лидер на АБВ в Бургаска област

Убедени сме, че той ще бъде на балотаж, защото е изключителен като личност, има ясни приоритети и не ги подрежда един под друг, а ги реализира паралелно. Чули ли сте една лоша дума за него? Няма и да има такава, защото се опази чист като политик, каза зам. областният лидер на АБВ в Бургас Драгомир Попов

БургасИНФО

- Г-н Попов, протича същинската част на кандидат-президентската кампания, чухме основните послания на претендентите за държавен глава. Смятате ли, че изборът ще бъде мажоритарен или отново хората ще гласуват под влияние на партийни централи?

- По дефиниция президентските избори са мажоритарни. Избираме личност за президент на Република България. Този вот протича така в цивилизованите държави. Но за съжаление у нас е различно. В огромната си част твърдите ядра на партиите ще гласуват за посочения от съответния лидер на партия кандидат-президент. Така се случва в момента и в ГЕРБ, защото последното социологическо проучване показва, че 98% от подкрепящите г-жа Цачева са членове и симпатизанти на ГЕРБ. Това сочи, че самият избор ще бъде и партиен. Нашата идея е различна. Ние направихме широка коалиция от 7 партии. Ивайло Калфин не е кандидат на партията АБВ. Той е подкрепен от АБВ, партията изнася чрез своите структури огромна част от кампанията. Но Калфин е кандидат на българския народ. Той е кандидатът на българските граждани! Това послание трябва да достигне до всеки българин.

- Лидерът на АБВ Георги Първанов, който беше и президент в периода 2002-2012 година, каза в Бургас, че Ивайло Калфин ще бъде по-добър социален държавен глава и от него самия. Това ли очакват хората по места при срещите ви в тази кампания?

- Разбира се, че Ивайло Калфин доказа, че като вицепремиер, като министър на социалната политика, че той е личност, която ще бъде един социално насочен президент. Но той в своята политическа кариера е показал, че приоритетите не се степенуват един под друг, а те вървят паралелно. За него няколко акцента са жизнено важни – националната сигурност, която в момента, предвид обстановката в страната, на Балканите, в Европа и света е от изключително значение, външната политика – равнопоставеност в отношенията в ЕС и НАТО и това не се коментира. Това не трябва да води до конфорнтация с Русия и други държави. Това е в интерес на хората, на бизнеса. Калфин има подготовката, опитът и знанията да е най-добрият избор за президент на България.

- В коалиция сте 7 партии, сработихте ли се в Бургас с „Гергьовден“, с които за първи път участвате заедно на избори?

- В Бургас работим чудесно с нашите коалиционни партньори, бих дал за пример именно отношенията с „Гергьовден“ и техния лидер Георги Маринчев. Стиковали сме изцяло действията си. Всеки работи със своите структури, в същото време сме заедно екип и усилията ни са насочени към пълна мобилизация и убеждаване в нашите идеи.

- Много се лансира версията, че президентските избори са национални и едва ли не това отърсва от отговорност местните структури на партиите? Ще покаже ли обаче този вот влиянието на политическите сили и по места?

- Разбира се. Местните структури трябва да бъдат проводникът на идеите на кандидат-президентската двойка. Ние считаме, че именно общинските организации трябва да разпространят идеите на кандидат-президента Ивайло Калфин, да се постараят да бъдат в максимално пряк контакт с хората. Кампанията от врата на врата, личният разговор има най-силното влияние. Важно е да се виждаме с хората очи в очи. Физически е невъзможно кандидатът за президент да достигне до всички за 30 дни. Това именно се възлага на структурите и се разчита на тях. Да могат да представят и убедят хората, че Калфин е най-добрият избор за България.

- В тези избори обаче има двама кандидат-президенти от дясното политическо пространство и много от леви формации. Имате конкуренти като ген. Радев, Пламен Орешарски, Татяна Дончева, това прави ли задачата ви по-трудна?

- За съжаление се стигна до такова разделение не по вина на АБВ и коалиционните ни партньори. Всички вие сте свидетели как в рамките на часове, при готово споразумение, БСП, без да уведоми ръководството на АБВ, прекрати едностранно споразумението ни. Но това не ни притеснява, защото най-подготвеният кандидат за президент е самият Калфин – диалогичен, компетентен и забележете – човек, за когото дори жълтите вестници не пишат компромати. Това е така, не защото го щадят. Аз съм убеден, че ако има нещо лошо, те ще го изкарат. Дори могат да си съчинят. Но липсата на такива измислици показва, че той е изключителен човек, който се е запазил чист години наред.

- Ако приемем, че на балотажа сигурен участник е десен кандидат-президент в лицето на Цецка Цачева, а другият е представител на лявото пространство, то това означава ли, че най-големият ви конкурент на тези избори ще бъде кандидатът на БСП ген. Румен Радев?

- Ако говорим за опонент, то най-явният е Цецка Цачева. Ние работим и сме сигурни в това, че Ивайло Калфин ще бъде на балотаж. Убедени сме, че той ще бъде на втори тур.

- Казахме, че тези избори, въпреки националното им значение, ще имат значение за влиянието на партиите по места. Вашите амбиции в Бургас какви са?

- Амбициите в Бургас са Ивайло Калфин да изпревари ген. Радев. Това ни е стремеж, който обаче не е самоцел, а да покажем, че от левите кандидати той е най-добрият.

- Бургаска област е гордостта на ГЕРБ, трудно ли е да се мобилизират левите избиратели?

- Бургаска област е най-трудна за избори за политическите сили извън ГЕРБ и НФСБ. Тук ГЕРБ е с много високи резултати, заради подкрепата, която има кметът Димитър Николов. Тук е централата и на НФСБ, тази партия е създадена тук и също е с влияние. Затова за нас е трудно. Но тези избори не са за общински съветници или за депутати, а за президент. Тук трябва да се вижда не кой от коя политическа партия е, а кой какви качества имва, за да представя България. Президентът няма да представлява нито ГЕРБ, нито АБВ, нито НФСБ или коя да е друга партия, той ще представлява България. Въпросът сега е как?

- Работите добре на този етап с „Гергьовден“, възможно ли е сътрудничеството ви да продължи и след изборите?

- По начина, по който работим, по който се допълваме и мислим, смятам, че е задължително да продължи това сътрудничество при едни следващи избори, каквито мисля, че ще има през 2017 година.

- На срещата с кандидат-президента Ивайло Калфин дойдоха много млади хора, което се набива на очи като разлика с профила на хората, участващи във форумите на БСП. Към младите ли ще се стремите да търсите подкрепа във вашите идеи?

- Ние започнахме със сериозна младежка организация. Младите хора са с много силно чувство за справедливост. Те припознават АБВ като своя лява партия, която може да ги защити в труда им, образованието, здравеопазването, социалната политика. Те не могат да се приобщят към БСП – може би тази партия се е капсулирала, може би разбиването на ядра, както става във София, не им харесва Те одобряват нас. Те са добре дошли при нас, защото в АБВ няма догми, даваме шанс на младите хора, включително и за участие в ръководството на общинско, областно, национално ниво. Опитваме се да им помагаме, да реализираме техните идеи, да вникваме в техните проблеми. Това води до увеличаване на броя на младите хора, които желят да се присъединят към АБВ.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав