Фасадата на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде реставрирана, съобщи Димитър Николов. Изпълнението на проекта започва през следващата година, като целта е да бъде консервирана и защитена каменната зидария на над 100-годишния храм. Предвижда се възстановяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните елементи и украсата по сградата, върху които времето и атмосферните условия са оставили своя разрушителен отпечатък.

Заедно с фасадната реставрация и възстановяването на автентичния външен вид, ще бъде монтирано художествено осветление, което да подчертае характерните елементи и да експонира атрактивно църквата и в тъмната част на денонощието. В проекта е заложено осигуряването на възможност за озвучаване на прилежащото пространство при провеждане на храмови събития.

Във всеки европейски град главният катедрален храм, освен духовен дом, е една от най-разпознаваемите, посещавани и снимани от туристите забележителности. Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ не прави изключение – тя е сграда с изключителна архитектура, важна част от миналото, настоящето и бъдещето на Бургас. Храмът е включен в каталога "Сто национални туристически обекта". Обновеното площадно пространство между него и едноименното най-старо бургаско училище, което през 2019-та навърши 150 години, е удобно за провеждане на общоградски събития.

Димитър Николов поема ангажимент през следващите години в този градски район, наред с фасадната реставрация на църквата, да бъде ремонтирана ул. „Св. св. Кирил и Методий“, да бъде изградена пристройка към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и цялостно обновление да претърпи съседната „Алеко Константинов“, която да се превърне в Арт уличка със занаятчийски павилиони и малко кафене.

* Останалите проекти от програмата на Димитър Николов можете да разгледате в сайта www.dnikolov.eu.