От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения за лекари и зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Той изтъкна, че отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено.





Възможността за предписване на антибиотици и на хартия беше временно възстановена в средата на декември, след като в продължение на два месеца пациенти се оплакваха от неизпълнени в аптеката рецепти заради софтуерни проблеми или заради липса на посочения в електронната рецепта медикамент. Тогава и лекари, и зъболекари сигнализираха за затруднения в изписването на електронна рецепта. Спешните медици обявиха, че не разполагат с електронен подпис, нито с компютри в линейките, което означава, че не могат да изпишат лечение на пациентите си.

Малко преди Коледа Гетов отбеляза, че е възможно след 1 април да има изключения, в които антибиотик да се изписва на хартия – например за лекари пенсионери. Днес придоби публичност обстоятелството, че изключения няма да има.





"На този етап не се предвиждат изключения. Тествана е системата, може да работи и офлайн", категоричен бе зам.-министърът на здравеопазването.

Припомняме, че миналата година от БЛС заявиха, че хартиената рецепта трябва да се запази като вариант, докато поне 70 процента от рецептите започнат да се изписват електронно.