Здравната каса обмисля да повиши реимбурсирането на някои лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК Станимир Михайлов след заседание на Надзорния съвет на Касата, съобщава БТА.
Очакваше се решението да бъде прието днес, но надзорниците не са стигнали до единодушно решение.
Михайлов не даде конкретна информация точно за кои лекарства се обсъжда повишаването на реимбурсирането, но потвърди, че са медикаменти, които към момента Касата заплаща най-малко. Михайлов не посочи и откъде ще бъдат осигурени необходимите допълнителни средства, за да може да се повиши процентът на реимбурсация. По думите му повишаването на процента на заплащане от страна на НЗОК ще облекчи около 600 хиляди пациенти.
Обсъжда се всичко по тази тема – осигуряване на средствата, откога ще влезе в сила, но има още някои неща, които трябва да се уточнят, каза още той и посочи, че е възможно промяната да влезе в сила от тази година. По думите му никой от надзорниците не е бил против да се повиши процентът на реимбурсиране на най-ниско платените от Касата лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания.
В отговор на въпрос защо тази възможност не е била обсъждана преди приемането на бюджета на НЗОК за тази година, в който е можело да се предвидят средства, Михайлов каза, че този въпрос тогава не е стоял на дневен ред.