България се намира между няколко огнища на епидемии - в Румъния има вече смъртни случаи от морбили, а в Сърбия и Република Северна Македония се борят с коклюш.
Епидемиолози предупреждават, че в страната ни вече има десетина случая на коклюш и няколко на морбили, но опасността дребната шарка да се разпространи е голяма. Причина е ниско имунизационно покритие заради епидемията от ковид и антиваксърски настроения.
Според данни на РЗИ с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола са защитени 91,2% от децата, а с втора доза - едва 87,2%, което е по-ниско от нужните 95%. Медици предупредиха, че коклюшът е особено опасен за бебетата, при които изходът от болестта често е фатален.
Четири бебета са починали от коклюш, наричан “100-дневна кашлица”, в Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС. В сръбската столица са регистрирани 70 деца, позитивни на коклюш, като две трети от тях са хоспитализирани.
“100-дневната кашлица” се вихри и в Северна Македония. Комисията по инфекциозни болести e взела решение да препоръча на здравното министерство да обяви епидемия от коклюш на територията на Скопие.
Румъния пък се бори с епидемия от дребна шарка. Само за седмица там са регистрирани 459 болни и два смъртни случая от морбили, а през януари са потвърдени 4205 случая.