Медицинска лаборатория „ЛИНА” обявява новите си профилактични кампании. Те са общо 11 и отново предлагат важни изследвания на намалени цени.

Кампаниите важат във всяка от самостоятелните лаборатории и манипулационни на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол. За тях НЕ е необходимо направление от лекар или предварително записване на час.

Таксата манипулация е 2 лв.

Актуални профилактични кампании – март и април 2023

Метаболитен панел на намалена цена от 46.30 лв. на 32.00 лв.

Началото на всяка профилактика – комплексно изследване, в което са включени: пълна кръвна картина с 16 показателя, както и: кръвна захар, общ белтък, албумин, пикочна киселина, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, АсАТ, АлАТ, ГГТ, калий (К), натрий (Na) и хлориди (Cl). Препоръчително е тези изследвания да се правят поне веднъж в годината за проследяване на метаболизма и на общото здравословно състояние. Анализите се извършват сутрин на гладно.

Витамини по избор: Витамин D на намалена цена от 25.00 лв. на 19.00 лв. и Витамин B12 на намалена цена от 20.00 лв. на 16.00 лв.

Можете да изберете един или да комбинирате и двата. Изследванията са подходящи както при съмнения за дефицит на съответните витамини или анемия (витамин B12), така и преди прием на хранителни добавки, които ги съдържат. Добре е анализите да се правят сутрин на гладно, а за Витамин B12 – две седмици след спиране на приема на медикаменти и добавки с него.

Скрининг на щитовидна жлеза: Ft4 и TSH на намалена цена от 24.00 лв. на 14.00 лв.

Изследванията на щитовидната жлеза помагат в диагностиката на редица заболявания, затова нейното редовно проследяване е важно. Тази профилактична кампания комбинира хормоните Ft4 и TSH, чиито нива показват дали има отклонения във функционирането на една от най-важните жлези с вътрешна секреция в човешкото тяло. Изследванията се извършват сутрин на гладно и преди първото сутрешно кафе.

Репродуктивен баланс: LH, FSH, Estradiol, AMH (антимюлеров хормон) на намалена цена от 88.00 лв. на 61.00 лв.

Тези хормони са насочени към всички жени, които имат проблеми с менструални цикъл, планират бременнност или процедура по асистирана репродукция. Тук специално е включен антимюлеров хормон, който се използва за оценка на яйчниковия резерв. Той е най-добрият биохимичен маркер за функцията на яйчниците, тъй като се секретира от малките растящи фоликули като по този начин отразява и запаса на яйчниците от тях. С възрастта, AMH постепенно намалява и е неоткриваем при менопауза. Така той е ранен и надежден индикатор за влошена яйчникова функция и ориентир за настъпване на менопауза. По нивата му може да се съди за броя на яйцеклетките, които биха могли да бъдат извлечени след стимулация. За разлика от FSH, АМН може да бъде измерен по всяко време от менструалния цикъл и показва минимални междуциклична вариабилност. LH, FSH и Estradiol е препоръчително да се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл.

Костна обмяна: калций (Ca), фосфор (P), АФ (ALP), PTH на намалена цена от 28.00 лв. на 21.00 лв.

Този пакет включва маркери за оценка състоянието на костния минерален обмен и неговата регулация. Той е подходящ във всички случаи на оплаквания, свързани с костите и ставите като: болка, подуване, зачервяване, сутрешна скованост и др. Подходящо допълнение може да бъде и в ранната диагностика на остеопорозата, на заболяванията на паращитовидните жлези, при хронични бъбречни заболявания, както и при пациентки, приемащи заместителна хормонална терапия в пре- и постменопауза или при продължително лечение с кортикостероидни медикаменти. Изследването се извършва задължително сутрин на гладно.

Туморни маркери

Туморни маркери жени: CA 125, CA 15-3, CA 19-9 на намалена цена от 54.00 лв. на 38.00 лв.

- CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

- CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

- CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт: рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

Туморни маркери – мъже: PSA, free PSA, CA 19-9 на намалена цена от 54.00 лв. на 38.00 лв.

- PSA e простатспецифичен антиген и се използва за скрининг на рак на простатната жлеза. Тук са включени общ PSA и свободен (free) PSA, като свободният PSA подпомага диференциалната диагностика на рака на простата и доброкачествените заболявания на жлезата, които също водят до увеличение на PSA .Съвместното изследване на двата показателя има диагностично значение в случаите на леко завишени стойности на PSA - в рамките на 4-10 ng/ml. При нормални стойности на общия PSA, свободният PSA няма диагностична стойност и изследването му не е информативно. Затова тази кампания е ориентирана към пациенти, при които при предходни изследвания са установени завишени стойности на общия PSA с цел проследяване и разграничаване на злокачествено от доброкачествено заболяване, както и на необходимостта от биопсия на простатната жлезата.

- CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт: рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

Бременност – TORCH тестове на намалена цена от 78.00 лв. на 55.00 лв.

За спокойствието на бъдещите майки този пакет включва тестове за: рубеола (Rubella) IgG, цитомегаловирус (CMV) IgG, херпес симплекс тип 2 IgG (HSV2), токсоплазмоза IgG (Toxoplasma gondii). Тези инфекциозни причинители могат да нанесат вътреутробни увреждания на плода, ако майката няма изграден имунитет. Информираността за тези заболявания при планиране на бременност или в първия триместър на настъпила вече такава е част от профилактиката на вродените заболявания. За изследванията се взема кръвна проба.

Гастро панел на намалена цена от 160.00 лв. на 128.00 лв.

Той обединява следните изследвания: хеликобактер пилори IgG, гастрин, pepsinogen I, pepsinogen II, PG I/ PG II. Изследването е кръвно, а чрез изброените биомаркери може да се направи оценка на състоянието на лигавицата във всички отдели на стомаха.

Кога е подходящ?

Ако имате киселини, гастроезофагеален рефлукс, подуване на корема, гадене, повръщане, тежест или болка в стомаха преди или след нахранване, това изследване е подходящо за вас и може да установи дали организмът е бил изложен на инфекция с Helicobacter pylori, дали това е довело до гастрит, дали той е атрофичен и в коя част на стомаха са локализирани промените. Тази скринингова програма е много полезна с цел ранна диагностика на основните преканцерозни заболявания на стомаха – Хеликобактер пилори инфекция и атрофичен гастрит. Този профилактичен пакет позволява да се насочат към инвазивното ендоскопско изследване гастроскопия само тези пациенти, при които това е строго необходимо.

Извършва се на гладно като някои лекарства, които повлияват стомашната секреция на солна киселина, могат да повлияят резултатите от теста.

Гастропанелът е косвен метод за оценка на състоянието на стомашната лигавица и не може напълно да замени „златният стандарт“ в диагностиката на стомашните заболявания – гастроскопията.

ДНК диагностика

Пакет превенция: HPV - скрининг (високорискови типове) и течно базирана цитология на намалена цена от 98.00 лв. на 74.00 лв.

Това е една от най-добрите превенции срещу рак на маточната шийка. Пакетът включва течно базирана цитонамазка и ДНК скринингово изследване за откриване на високорискoви генотипове човешки папиломен вирус (HPV). За вземане на проба, пациентката трябва да посети своя гинеколог, след което да я донесе в лабораторията. Изследването се извършва между 8 и 20 ден от менструалния цикъл. Не се препоръчва използването на вагинални душове, тампони и вагинални медикаменти най-малко 48 часа преди пробовземането.

Повече за изследванията

Течно базираната цитология (ТБЦ) е съвременен диагностичен метод, при който клетки от шийката на матката се наблюдават под микроскоп за предракови и ракови изменения.

HPV тестът е молекулярно изследване за наличие на високорискови типове човешки папиломен вирус, доказано причиняващи рак на маточната шийка (РМШ). Тестът дава възможност за откриване на риска от развитие на този вид рак много преди да са настъпили клетъчни изменения. Комбинирането на ТБЦ и HPV тест помага за ранното и точно поставяне на диагноза и своевременното и успешно лечение.

Лактозна непоносимост (RT-PCR) на намалена цена от 84.00 лв. на 59.00 лв.

Лактозната непоносимост е сравнително често срещано състояние при възрастните, което се дължи на намалената способност да се усвоява лактозата, съдържаща сe в млякото и млечните продукти. Лактозната непоносимост се дължи на липсата на ензима лактаза, който разгражда лактозата до глюкоза и галактоза в тънките черва. Когато това се случи лактозата преминава в дебелото черво и се разгражда от там намиращите се бактерии , което води до образуване на газове и други продукти причина за оплакванията на пациентите с лактозна непоносимост.

Какви са симптомите при лактозна непоносимост?

-Коликообразни болки,

-Подуване на корема,

-Газове,

-Диария,

-Гадене.

Те могат да бъдат от леки до тежки в зависимост от количеството на консумираната лактоза и степента на намалена способност за синтезиране на ензима,който я разгражда.

Най-често срещаната лактозна непоносимост е първичната, при която количеството на ензима лактаза, който се образува в тънките черва, намалява с напредване на възрастта. Лактозната нетолерантност може да бъде и вторична – дължаща се на заболявания като: цьолиакия, възпалителни заболявания на червата, операции, травми. Характерно за нея е, че когато се отстрани причината, довела до появата ѝ, тя изчезва.

Най-рядко срещана е вродената лактозна непоносимост, която е налице от самото раждане. Временна лактозна непоносимост може да има и при преждевременно родените деца.

Лаборатория „ЛИНА” предлага генетичен тест 7REAL-TIME PCR за лактозна непоносимост при възрастни MCM6:13910 T>C. Това е най- често срещаният тип лактозна непоносимост. С напредване на годините способността на организма да усвоява глюкозата намалява в една или друга степен, като за това отговорни са както гените, които носим, така и расата, количеството на консумираните млечни продукти, начинът на живот и съпътстващите заболявания.

Кога трябва да се тестваме за лактозна непоносимост?

Изследването е подходящо за пациенти, които са забелязали, че имат коликообразни болки, подуване на корема, газове и диария след консумация на мляко и млечни произведения. Също при пациенти със синдром на раздразненото черво.

Резултатите за лактозна непоносимост трябва да бъдат тълкувани комплексно заедно с дргите резултати от направените изследния на пациента от лекар .

Такса венепункция и транспортна среда: 2 лв.