Отделението по онкогинекология на Комплексен онкологичен център дава тласък на подготовката на медицински кадри в Бургас. По идея на началника на звеното д-р Павел Добрев от февруари операционна ще бъде свързана с една от залите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, където студенти по медицина и здравни грижи ще могат да гледат онлайн операции и да задават въпроси към лекарите в реално време.

на снимката от ляво надясно: д-р Павел Добрев и д-р Тодор Ангелов пред новата хистероскопска кула

„Инициативата за развитие на телемедицина в КОЦ е под егидата и с голямата подкрепа на проф. Христо Бозов - управител на Комплексния онкологичен център и декан на Медицинския факултет в морския град. Идеята ни се изразява в поставяне на камера в операционната зала, която ще прави т.нар. Live stream или Live surgery. Така ще показваме в детайли малкия таз по време на интервенцията и голям брой студенти едновременно ще имат много по-добър поглед върху анатомията на женската полова система. Те ще наблюдават оперативната техника и развитието на операцията”, заявява д-р Павел Добрев.

Понеже в КОЦ Бургас се занимават с пълен обем хирургия на доброкачествени и злокачествени образувания, бъдещите лекари ще могат да наблюдават както често срещани, така и много редки и тежки случаи.

„Палитрата от гинекологични заболявания, които можем да представим на студентите, е много голяма, защото в областта на тазовото дъно извършваме лимфни дисекции при карцином на маточната шийка и ендометриален карцином. Студентите ще имат реална визуализация какво представлява един онкологичен процес на тялото на матката, на шийката на матката, на яйчниците и т.н. Това ще им дава по-голяма ориентираност в сравнение със сухата теория”, разяснява д-р Добрев, който от една година е асистент в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

„За проекта за телемедицина в момента избираме най-добрата видео камера, която да ни даде максимално изчистен образ. Мисля, че до края на февруари всичко ще е концептуално завършено и ще можем да излъчим първия ни Live stream от операционната. Имаме добра колаборация с Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Правим всичко това, защото мислим за развитие на академизма в Бургас. Гледаме напред и трябва да дерзаем в тази посока. Всеки студент независимо дали е бъдеща акушерка или лекар е добре да се докосне до същността на анатомията. Идеята е да запалим интерес, да грабнем студентите още от първи курс, за да фиксираме вниманието им към онкогинекологията, за да имаме кадри, които ще завършат в Бургас и ще останат да работят тук, което е нашата мисия. Амбицирали сме се и имаме чудесна подкрепа в лицето на проф. Бозов”, споделя д-р Добрев.

Операциите, които ще се излъчват на живо, ще могат да се записват и да се представят на различни симпозиуми в страната, а скоро и в чужбина.

Д-р Добрев е един от младите, но същевременно много опитни онкохирурзи. От 4 години той ръководи Отделението по онкогинекология, което се развива повече от добре.

„За това време се увеличиха лапароскопските и хистероскопските изследвания, които са много щадящи за пациента. Наскоро получихме хистероскопска кула, която е добре оборудвана. Тя дава възможност за мининвазивни интервенции на тялото на матката и щадящи манипулации, свързани с маточната кухина. Хубаво е, че при такива интервенции пациентът си отива на следващия ден след манипулацията. Лапарсокопската хирургия се разви на смея да твърдя прилично ниво и пациентите в Бургас вече получават една нормална гинекологична помощ и съвсем спокойно могат да разчитат на нас, тъй като работим пълен обем хирургия и се занимаваме с тежки случаи. Ние покриваме целия регион от Ямбол до Бургас”, заявява д-р Добрев.

В КОЦ-Бургас вече има пациенти и от други краища на страната, като Търговище и Варна. За последната година операциите в отделението са се увеличили с 45%, което сочи още по-голямо доверие сред онкоболните. Методичен ръководител на отделението е проф. Явор Корновски.