Опитният уролог от „Он клиник” д-р Георги Георгиев хвърли светлина върху това какво е шокуейв терапия и защо е по-безвредна в сравнение с хапчетата за ерекция. Той сподели и интересна тенденция, която наблюдава в практиката си, а именно, че в момента 30% от пациентите му се оплават от смущения след прекаран COVID-19.

“Шокуев терапия е нов метод за лечение на еректилна дискфункция и е много ефективна точно при пациенти, преболедували COVID-19. Защо? Тя стимулира изграждане на нови кръвoносни съдове в кавернозните тела, по този начин се подоброява кръвотока, оттам се подобрява ерекцията. Тя е nапълно безболезнена, представлява вид физиотерапия и няма никакви странични ефекти за разлика от стимулиращите хапчета. Обикновено се правят 8 процедури по 1 или 2 седмично. Максимален ефект се постига около месец след началото на терапията, като той продължава около година, защото по-голямата част от пациентите имат съпътстващи заболявания като диабет и проблеми със сърцето”, споделя д-р Георгиев, който има 19 години опит в направление мъжко сексуално здраве и потентност в клиниката.

Според него силният пол не обича да споделят за тези проблеми и не обича да посещава лекар, а проблемът е сериозен и обхваща голяма част от мъжете в активна възраст.

„Сексуалните смущения обикновено започват след 40-50 годишна възраст, като ествествено има и по-млади момчета, които имат проблеми. Контигентът от пациенти е много голям. За съжаление това е табу и малко се говори за него. С практиката съм се научил много бързо да предразположа пациента да сподели нещо, което не е казал никога на никой, много често дори партньорките не знаят за проблема на 100%, въпреки че има много пациенти, които реално са записани на преглед от жените си. Това значи, че връзката е сериозна, че партньорите държат един на друг, че за тях това е важно, тъй като според мен сексът е изключително важен за една връзка. Да, в един момент той остава на заден план, не може до края на живота си да правим секс, но колкото повече години съществува, толкова по-добре за връзката”, заявява лекарят.

Сред първите симптоми на еректилна дисфункция са намаляване и разреждане на сутрешните ерекции и невъзможност за задържане на пълна ерекция до края на сексуалния акт. Д-р Георгиев се е превърнал и в нещо като психолог за тези пациенти.

„Осъзнавайки тези проблеми, те се усилват, защото започва да влияе и психиката. Много мъже, разреждайки сексуалните актове, спират, защото преживяването им носи негативни емоции. Понякога партньорките реагират много отрицателно, което им влияе. Затова е много важно двойките да се поддържат”, заявява урологът.

Освен за пациенти със сърдечни заболявани, диабет и друга патология има и специална терапия за мъже, претърпели операция за рак на простата.

„Он клиник” има мрежа от клиники по целия свят, като има свой филиал и в град Бургас.

Час за преглед можете да си запишете на тел. 0700 119 19 или +359 885 488 088
или онлайн тук: onclinic-bg.com/zapazi_chas