Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1,3. Тази сутрин е 1,13". Това написа в профилът си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

"Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, на които здравната система би могла да наспомгне, макар и с огромни усилия", пише още той.

Математикът изчислява, че вероятно утре активните случаи ще достигнат 100 хил.

"Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска, съгласно плана на Министерството на здравеопазването, виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска, съгласно нашата методология, остава изцяло виолетова. Това показва, че положението продължава да е сериозно и през тази седмица", обяснява проф. Витанов.

Той сподели мнението си, че добрите новини водят до отпускане. Витанов уточнява, че починалите през октомври 2021 г. са над 7 пъти повече, отколкото починалите през октомври 2020 г.

"Имайте наум, че разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат", пише още математикът.