На последното си редовно заседание днес преди да се разпуснат в предизборна ваканция, депутатите гласуваха решение да възложат на правителството да обсъди с Европейската комисия възможността България да преговаря за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

С тази формулировка управляващите промениха искането на БСП кабинетът да преговаря за доставка на руската ваксина "Спутник Ве". Това предизвика размяна на реплики.

Това решение беше взето без гласовете на БСП и ДПС. Управляващите мотивираха това преформулиране на искането на БСП да не е само за ваксината "Спутник" с това да дадат по-широка възможност на правителството да преговаря и за други ваксини извън ЕС, както и да бъде спазено европейското законодателство, което изисква руската ваксина да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

От БСП контрираха, че това не е задължително изискване, защото самият здравен комисар е казал, че всяка страна може да вземе национално решение по отношение на ваксините. Дадоха пример с това, че го правят в Унгария, Австрия, Полша, Чехия вече са доставили от руската ваксина. Прехвърчаха обвинения в лобизъм.

От ДПС казаха, че този последен работен парламентарен ден приключва с надцакване.

"Ние внасяме много ясен проект, който задължава Министерския съвет да предприеме ясни преки действия с руската страна за определен вид ваксина. Вие отказвате това нещо и препращате цялата отговорност към Европейската комисия, зад която се криете за пореден път. Самата Европейска комисия чрез най-висши свои говорители няколко пъти е казала, че държавите могат да поемат тези отговорност, ако го искат", каза Крум Зарков от ПГ на БСП:

"Многократно заявих тук, че ние сме длъжни да спазваме действащото законодателство в Република България по отношение на лекарствените продукти, хуманната медицина да мина през нанционална ускорена процедура по одобрение. Такава процедура трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата. В тази връзка ние предлагаме българското правителство да се ангажира с доставките на повече продукти за ваксинопрофилактика, но тогава когато те са минали задължителните процедури, които Европейската агенция по лекарствата изисква, за да се докаже тяхната безопасност", каза Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване.

"За съжаление работата на това НС ще завърши така, както започна - с разнопосочни послания, непредвидимост, прецакване и изземване на инициативи, когато те са добри, с валяка на мнозинството. Това не е добро послание и добър завършек на 44 НС", заяви от своя страна Нигяр Джафер от ПГ на ДПС.

В последното си работно съвещание депутатите отхвърлиха решение да бъдат дадени награди на 92-ма творци и певци за заслуги към държавата. Причината беше чисто процедурна - не беше внесен доклад към решението.

Депутатите ще се съберат поне още веднъж на 25 март, за да се разпуснат официално.

БНТ