„От 522 легла за COVID болни в бургаските болници, броят им след Нова година е намалял на 320, като към момента е 250. През последните 2 седмици броят на лежащо болните с коронавирус се движи между 125 до 150. Вчера те са били 152-ма”, каза началникът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров. В Бургас единствено КОЦ е затворил COVID сектора си, за да може да се грижи за онко болните, като при нужда може да отвори веднага.

"Към момента в Бургас заболеваемостта е 190 заразени на 100 000 души население. Това определно не е добре. Искрено се надявам да не е толков стръмен ходът на това, което предстои”, каза д-р Паздеров.

Той добави, че тази седмица в областта приключва втора фаза с имунизиране на преподавателите от висшите училища и непедагогическия персонал в училищата. Половината общини са провели ваксинация в домовете за възрастни хора, като това предстои в още 6 общини.

„До края на другата седмица ще приключим с домовете. Днес получаваме нова доза от ваксината на „Астра Зенека”, а следваата седмица е седмата доставка от тази на „Файзер”. С времето и ваксините фазите ще стават все по-кратки. Надявам се след първата седмица на март да започне трета фаза”, каза д-р Паздеров. Самият той вчера е получил втората си доза от ваксината на „Файзер” и се чувства добре. Нито той, нито някой от колегите му е проявил странични ефекти.