57 медицински лица и доброволци, както и дарители, помогнали в битката срещу COVID-19 в Бургас, получиха днес благодарствени адреси в Комплексен онкологичен център. Церемонията се състоя на терасата в здравното заведение, а грамотите връчи кметът Димитър Николов.

„Искаме да Ви благодарим за бързата реакция и пълно себеотрицание, защото трябваше буквално за 2 дни да се организира COVID отделение. Тогава имаше леко съпротивление от други здравни заведения, и за да не изпадаме в паника, говорихме с проф. Бозов, а той каза: „Ние сме готови”. Вие сте първите, които реагираха в изключително трудния момент за град Бургас, а това е много важно, защото трябваше да успокоим хората, че имаме достатъчно COVID легла”, каза кметът Димитър Николов. Той допълни, че дейността в КОЦ-Бургас е специфична, заради това, че тук се лекуват определени по вид заболяване, а в същото време в разгара на пандемията са постъпвали и онкоболни, които са били COVID носители. А реакцията на КОЦ е била невероятна.

„Доскоро Вие бяхте опаковани и невидими за бургаските граждани, заради спецификата на дейността си. Сега с чувство на благодарност, респект и уважение към вашия труд, Ви благодарим официално и показваме хората, които бяха най-съпричастни в най-трудните моменти”, каза кметът Димитър Николов. Той заяви, че продължава развитието на КОЦ Бургас. Следващата стъпка е новият корпус на КОЦ Бургас, който ще бъде увеличен с два етажа, защото ще стане база за обучение на студентите от Медицинския факултет. А инвестицията в Онкологичния център в Бургас е една от най-значимите в България.

Своята благодарност към дарители и добровлци изказа и управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов. През нашия COVID сектор преминаха 224 пациенти. Имаше 44 легла.

„Сърдечна благодарнст към всички. Преди малко говорих с медицинска сестра Кръстева, която беше старша на сектора. Тя каза нещо много важно: „Вчера се обадих на всички, без да знаят за какво ги търсим, всички дойдоха”. Даже някои може би с готовност отново да започнат работа тук. Но ние се координирахме с началника на РЗИ-Бургас д-р Паздеров. Нашето обещание е, ако се наложи, в размките на 48 часа да отоворим сектора пак. Дано не се налага”, каза проф. Бозов.

Той сподели, че екипът в сектора е бил много добър, отделно са били назначени 13 доброволци, които никога не са се занимавали с медицинска дейност.

„Моето лично убеждение е, че в този период свършихме полезна дейност както за обществото, така и за самите лекари, медицинските сестри и санитари. Придобихме опит, който няма къде другаде да придобием, и показахме своята съпричастност. Когато вчера говорих с нашия ншеф на логистиката Димитър Кисьов, който отсъства 6 месеца, заради травма, той ми каза, че сега хората са по-добри. Мисля, че всичко, което се случи, ни направи по-добри хора”, каза проф. Бозов. Той искрено благодари на кмета на Бургас Димитър Николов и председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова.

Сред дарителите, които днес получиха благодарествен адрес, е и кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Той помогна на КОЦ-Бъргас като осигури линейка, както и инвентар за COVID-сектора.