Имунизацията на педагогическия и непедагогическия персонал от училищата в област Бургас започна днес. В кабинета на РЗИ-Бургас, изграден съвместно с Община, до събота ще бъдат ваксинирани 120 души.

Общият брой на желаещите преподаватели е 1800, а имунизациите трябва да приключат до 4-ти февруари. Ваксинацията започна в специално изградения кабинет на РЗИ. В първия ден ще бъдат имунизирани 30 души. Всички те са категорични, че с ваксината ще бъдат по-спокойни да влязат в час и да живеят нормално.

„Нямам никакви колебания. Работя с много деца и когато бяхме присъствено обучение, ние бяхме длъжни да бъдем с маски, за да пазим децата, макар че при нас обратно – те бяха без маски в класната стая. Мисля, че това е едно много добро решение не само за мен, а за всички, с които контактувам. Не вярвам в конспиративни теории, спокойна съм. Имам диабет и сърдечна недостатъчност и това също наклони везните”, каза преподавателят по химия и опазване на околната среда в ПМГ – Бургас Антоанета Великова. Тя бе сред пъвите имунизирани.

40% от непедагогическия персонал и 50% от педагогическия персонал са заявили желание да се тестват, а 23% от общия състав на училищния персонал да се имунизират.

„За себе си го направих много лесно, защото това ще ми даде свобода на действие, както и да осъществя някои мои мечти за тази година – по-свободно движение и не толкова голямо ограничение. Не беше трудно да взема за себе си решението за ваксиниране”, каза Станимир Баев, зам.-директор на Математическата гимназия в Бургас.

Началникът на РЗИ-Бургас заяви, че паралелно се провеждат имунизацията на учители и възрастни хора от социалните заведения.

„Някъде около 30% от потребителите на домовете са заявили желание. Ангажирали сме още побщопрактивкуващи лекари в Бургас за имунизациите, ще продължим и с мобилните кабинети в областта”, заяви Паздеров.

Имунизациите в първия дом за стари хора започва в 13 часа. Там ще бъдат имунизирани 24 човека, изявили желание, записани при общопркатикуващия лекар д-р Пламен Панайтов, който ше извърши мунизациите.