Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви днес , че ваксините трябва да преминат през централизирана процедура, за да получат разрешение за употреба във всички държави-членки на ЕС.

Той поясни, че това е така, защото заболяването е ново и това са високо технологични процеси, при които се произвеждат.

Кирилов информира, че държавите сами не могат да разрешат употреба. Той допълни, че се водят научни консултации от руска страна за ваксината. Водят се консултации и за китайската ваксина.

"В следващите месеци ще се вземе решение. Ако Европейската агенция за лекарствата препоръча, а ЕК разреши за употреба, тогава България ще има възможност да прилага тези ваксини", добави Кирилов.

Вече втори ден Европейската агенция по лекарствата води преговори с Русия за ваксината срещу коронавируса "Спутник V".

Досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС, а миналата година ЕК обяви, че в ЕС ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа.

Комисията тогава отбеляза, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от европейската лекарствена агенция.

Досега в ЕС са одобрени само ваксините на Pfizer и Moderna, а до края на януари се очаква разрешение и за препарата на AstraZeneka.

В същото време ЕК съобщи, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на осма ваксина - произведена от Valneva.