3191 пациенти с коронавирус в момента се лекуват в болница, като 239 са в интензивни отделения.

„Заетостта на леглата е приблизително 30%, а на интензивните около 20%. Положителните лекари, медицински сестри и фелдшери са 2664. От тях активните са 1276, от които 90 в лечебни заведения, само 7 са в интензивни структури”, заяви на седмичния брифинг на оперативния щаб здравният министър Костадин Ангелов.

„Най-ефективната мярка за спасяваме на човешки живот и намаляване пациентите с нужда за постъпване в болница остава носенето на маска. Следващата е физическа дистанция – избягвайте събирания, струпване на публични места, ограничете пътуванията. От самото наалото говорехме, че през есенно-зимния сезон процентът на хората с коронавирус ще се увеличи. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за всеки човек, който е до нас, нашите близки и познати, тези, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим”, каза министърът.

Той заяви, че страната има достатъчно количества лични предпазни средства, приключила е процедура за доставка, за да бъде обезпечена нуждата на държавата за месеци напред.

„Още 1799 флакона „Ремдесевир” част то договорено количество за България за ноември ще бъде доставено сега. 4300 флакона идната седмица. Няма недостиг. Нека всички, които имат симптоми и лежат в лечебни заведения, да не гледат на лекарството като панацея. Всеки медикамент има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползвата и риска. В терапевтичните схеми съществуват и други препарати с противовирусно действие”, каза Ангелов.