Жестокото изнасилване и убийството на 18-годишна ученичка Андреа Руменова потресе хората от Галиче.
Жителите на селото започнаха подписка за изселването на цялата фамилия на убиеца Аксел Олеков, пише „24 часа“.

Момичето бе открито с прерязано гърло, пребито и изнасилено в двора на родната си къща в ромската махала в събота сутринта на 11 януари.
Часове след убийството двамата първи братовчеди с криминални досиета от Галиче Аксел и Десислав Олекови бяха задържани като заподозрени за жестокото убийство на Андреа.

При първите разпити двамата отричали твърдо пред криминалистите от Враца и София да са били при Андреа.

Според разследващите обаче показанията им били доста противоречиви, нямали алиби за нощта на убийството и в противоречие с фактите твърдели дори, че не познават
момичето.

Това веднага било опровергано от много свидетели в махалата, които посочили, че братовчедите не само живеят през няколко къщи от дома на Андреа, но и често се навъртали около нея.

Знаели, че тя има приятел, футболист от Бяла Слатина, че баща ѝ често ѝ пращал пари от Англия и я смятали за източник на средства за купуване на дрога.

Преди година пък още като хлапаци двамата нападнали и пребили жестоко с камъни клошаря на селото Младен Мухляшки, в досието си имат и нападение над полицай.

В Галиче и двамата са известни като приближени на бившия кмет Ценко Чоков и с честите си изцепки, които съпътстват техните сбирки. Според местните братовчедите са заклети наркомани.

През нощта в събота срещу неделя след часове разпити 17-годишният Аксел признал пред разследващите, че той е изнасилил и убил Андреа. Непълнолетният ром завел криминалистите в махалата и показал къде е скрил ножа, с който убил момичето.

Пред разследващите той разказал, че влязъл в къщата на Андреа през прозорец на мазето и после почукал на затворената врата на антрето. Чул, че ученичката, стресната от неканения гост след полунощ, се опитвала да се свърже с някого по телефона си. Малко след това Андреа отворила вратата, след като разбрала, че това е живеещият през няколко къщи Аксел.

Въпреки доста обърканите си показания Аксел признал, че искал да накара Андреа да правят секс, но тя се дърпала.

Тогава той се нахвърлил върху нея, пребил я и я изнасилил. А за да не го издаде, той извадил ножа, с който не се разделял никога, и заклал момичето, след като то, разсъблечено, успяло да избяга на двора, за да вика за помощ.

Андреа случайно била тази нощ в родната си къща. След като баща ѝ Асан Руменов заминал с брат ѝ на гурбет в Англия, ученичката живеела при чичо си. На 10 януари в петък вечерта обаче той събрал в дома си шумна мъжка компания и Андреа решила да се върне да преспи в дома си.

През нощта около 1 ч, вероятно след като чула промъкващия се в къщата Аксел, 11-класничката в местната гимназия звъняла на братовчед си, за да го извика на помощ.

Роднината обаче бил оставил телефона си на безшумен решим и едва на сутринта видял обаждането. Учуден, че Андреа му е звъняла в такъв час, той тръгнал към дома ѝ, за да види какво се случило.

Именно той открил тялото на момичето и подал сигнал в полицията, извикал и екип от спешната помощ в Бяла Слатина. Медиците обаче вече не можели да помогнат на Андреа и само преценили, че смъртта вероятно е настъпила поне пет часа преди да бъде открито мъртвото ѝ тяло.

В Галиче обаче не вярват, че слабият физически Аксел сам е изнасилил и убил Андреа. Местните жители са убедени, че като непълнолетен Аксел е поел еднолично вината, за да спаси братовчед си, и са сигурни, че двамата заедно са нахлули в къщата на Руменови.

Такава е и версията на майката на Андреа Борислава Гешова, която се разделила с баща ѝ преди години и вече има ново семейство в селото.

“Тия наркомани винаги ходят заедно и се чудят откъде да измъкнат пари и да се надрусат”, твърди тя.