Навлизаме в зимния сезон, когато колите се нуждаят от по-дълго подгряване. Време, в което собствениците чистят снега от тях или заледените прозорци.

Но трябва да бъдем внимателни докато почистваме автомобила си, тъй като може да останем без него.

Крадци се качват в запалените коли и потеглят, докато собствениците държат стъргалката. Вече има няколко такива случая в София.

Някои от тях са документирани с видеозаписи от охранителни камери.

"Кражби на ключ" са хит през зимата

"За последните 20 дни са регистрирани две такива кражби. Такива противозаконни отнемания се извършват само през зимния сезон, когато гражданите си оставят автомобилите със запален двигател и те изчезват за секунди", каза пред Нова тв Пламен Максимов от отдел "Престъпления, свързани с МПС" към СДВР.

Максимов обясни, че в единия случай собственикът е оставил колата си да се размръзне и се прибира за малко до дома си. След това разбира, че тя е изчезнала. Другата кражба е извършена, докато притежателят на откраднатото возило си купува баничка. В момента се работи по установяване на крадците.

Според него такива кражби може да има абсолютно навсякъде, тъй като извършителите са от различен контингент - някои от тях са наркозависими, а други имат криминални прояви. Има и случаи на крадци, които нямат регистрация в полицията.