Неутрализираха четиричленна престъпна група за трафик на хероин от Турция през България за Холандия, съобщиха от Спецпрокуратурата. Подготвят издаването на Европейска заповед за разследване на територията на Гърция.

Шефът на групата - български гражданин, е арестуван на 20 септември 2019 г. при съвместно разследване между Спецпрокуратурата и териториалната служба за борба с организираната престъпност в Сливен. Големи количества хероин са преминавали от Турция през България към Холандия.

Причина за непланираните претърсвания, изземвания и разпити на свидетели, е че ден преди това - на 19 септември 2019 г., в граничния град Комотини са задържани от гръцката полиция тримата участници в престъпната група (всичките жители на Сливен), пишат от специализираното държавно обвинение.

Участниците в групата са заловени пред магазин на популярна търговска верига с 42 килограма хероин, непосредствено след като получили наркотика от албански трафиканти. Дрогата е трябвало да пристигне в България, след което да бъде доставена с автомобили в Холандия.

Тримата трафиканти са следени в Гърция от българските власти и били очаквани на ГКПП "Кулата". Гръцките полицаи, които от своя страна следили албанците, задържали и тях, и българите.

Наркогрупата била наблюдавана от служители на ГДБОП от май 2019 г., когато е образувано и досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу тях.

За пренасянето на наркотика през границите използвали различни марки автомобили, предимно ванове и миниванове, оборудвани с тайници. От Турция в България наркотиците били прекарвани най-често през ГКПП "Лесово".

Задържаният в България ръководител на групата е привлечен към наказателна отговорност и от 23 септември 2019 г., по искане на прокуратурата, е задържан под стража с определение на Специализирания наказателен съд.