Пресечен е канал за трафик на оръжие- пистолети, и огромно количество наркотици за Обединеното кралство. Това заяви на брифинг пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев, предава Новини бг.

"Говорим за група, целяща трафик на наркотици и оръжия за Великобритания. В началото на септември получихме сигнал от нашите британски партньори и на 13 септември извършихме въпросната акция, при която бяха задържани 53 пистолета от различни модели и марки със заглушители, бронежилетки, както и около 80 кг хероин. Лицата са задържани, като събраните доказателства са достатъчни като обем да им бъде наложена мярка за неотклонение", обясни за акцията прокурор Димитър Петров.

"Свършената работа за кратък период от време наистина е огромна и свързана с много безсънни нощи. Става въпрос за български гражданин, който се е опитал да извърши трафик на оръжие и наркотици за Великобритания и което е криминално проявено лице. За около седмица нещата се развиват бързо и успяхме да установим още няколко лица, в това число и на чуждестранен гражданин", коментира още началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

"Бяха открити фалшиви лични документи на едно от лицата, заглушители за част от оръжията, над 2000 патрона. В общи линии всяко едно оръжие бе окомплектовано с кутия боеприпаси към него. След нашата акция уведомихме партньорите ни от Великобритания и там също започнаха действия – бяха проведени сходни операции и на английска територия и също бяха намерени оръжия, боеприпаси и наркотичини вещества", допълни Спиридонов.