Над 13 000 контрабандни етикети за дрехи с логото на голяма търговска марка, задържаха на МП "Малко Търново". Открити са в багажа на румънски гражданин, пътуващ в автобус с турска регистрация.

Автобусът с пътници е пристигнал на 7 септември 2019 г. около 23.00 часа на трасе за входящи автобуси от Турция и е пътувал през България за Румъния. При извършената проверка, в багажа на един от пътниците са открити недекларирани 3852 броя текстилни етикети с надпис "ZARA kids"и 9150 броя етикети с надписи за състав на дрехи и инструкции, без обозначена върху тях марка. Контрабандните общо над 13 хиляди етикета са иззети.

Срещу румънския гражданин е съставен акт за установеното нарушение на Закона за митниците. В изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 за случая ще бъде сезиран и официалния правопритежател на търговската марка.

21 случая на недекларирани „маркови“ стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост, са разкрити от митническите служители на Митнически пункт Малко Търново от началото на годината. Задържаните стоки са предимно дрехи, парфюми, обувки- имитации на световни брандове, в последния случай и етикети.

През лятото на миналата година, също на МП Малко Търново бяха открити контрабандно пренасяни 14 300 етикета за дрехи с логото на Световното първенство по футбол в Русия, при митническа проверка на лек автомобил със сръбска регистрация, управляван от сръбски гражданин.