18 000 флакона с диазотен оксид - райски газ, са иззети при специализирана полицейска операция по Южното Черноморие, съобщи Областната дирекция на МВР- Бургас. В хода на акцията, проведена от служители на “Икономическа” и “Криминална полиция”, за засечени 15 души, които продавали балони с райски газ. На всички тях са съставени предупредителни протоколи. По закон, продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места е забранена. Глобата за физически лица е от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е на едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 12 000 лв.

Материалите по случая ще бъдат изпратени в прокуратурата, съобщават от полицията. И уточняват, че за случая ще бъдат уведомени БАБХ и РЗИ за взимане на отношение в сферата им на компетентност.

Проверките сред продавачите на райски газ ще продължат през целия летен сезон във всички курортни зони, като ще се разчита на елемента на изненадата и предварително придобита информация, уверяват от МВР.

От Областната дирекция на МВР – Бургас припомнят, че „в масовата употреба на т.нар. “Смеещ се газ” често се пропускат дълготрайните последици, нанасяни върху човешкото тяло и психиката, а именно : замайване, звукови и визуални халюцинации, в намалена чувствителност към болка, дезориентация и объркване, мускулни спазми, изтръпване и отпускане на мускулите, влошена координация и липса на баланс, параноя.