Радио "Talksport" публикува на своя сайт разговор между посланика на България в Англия Марин Райков и английския журналист Джим Уайт.

Припомняме, че футболистите на островитяните заплашиха да напуснат терена на стадион “Васил Левски”, ако преценят, че са обиждани на расистка основа, без да се съобразяват с правилата на УЕФА.

По този повод въпросното радио твърди, че англичаните са получили подкрепа и от посланика на България на Острова Марин Райков.



“Бившият министър-председател Марин Райков подкрепя играчите да напуснат терена, ако получат обиди на расова основа по време на квалификацията”, е заглавието на статията.

“Бившият министър-председател на България е уверен, че няма да има расистки инциденти по време на квалификацията на Англрия за Евро 2020 в София - но ще подкрепи Трите лъва, ако напуснат терена заради расистки обиди към играчите. Марин Райков, който в момента е посланик на България в Обединеното кралство, говори пред talkSPORT в четвъртък по повод предстоящия мач в София, като един от основните акценти е потенциалният расизъм”, пишат още англичаните, след което припомнят изказването на Тами Ейбррахам (Челси) и заплахите на футболистите, че няма да се съобразят с правилата на УЕФА, а ще напуснат терена когато си поискат и без да дават обяснение на официалните лица.

След това следва изречението: “И Райков ще подкрепи Англия, ако напусне терена, докато играта продължава”, а после е цитиран и българският посланик.

“Разбира се, че ще (ги подкрепя), казва той в разговор с Джим Уайт. - Бих направил същото. Недопустимо е. Но оставам оптимист, че този мач ще донесе много емоции и взаимно уважение”, казва Райков, който е премиер на България за два месеца през 2013 година.

“Това предизвика огромни коментари в българските медии и официалните представители на българския футбол отхвърлят подобно поведение. Лично аз съм уверен, че подобни реакции вече няма да се появят и ако се случат, трябва да има радикална реакция, за да не се толерира подобно поведение. Колкото и изолирани да са подобни инциденти, по никакъв начин не можем да се гордеем с тях и категорично ги осъждаме. Сигурен съм, че огромното мнозинство от българските фенове ще подходят с уважение и искрено се надявам да не станем свидетели на подобни проблеми”, допълва Марин Райков.