Съществуваха няколко труса в редиците на Барселона през последните две години. Една от тях носи името Неймар. Бразилският футболист заяви, че има огромното желание да напусне отбора и да продължи своя спортен път напред, защото вече нямал какво да спечели с фланелката на каталунците. В резултат на тези топли думи, Неймар започна да пише своята собствена история и с това се превърна в едно от най-спряганите имена за трансфер. Още не е сигурно коя оставка беше по-интригуваща за спортните фенове, Роналдо или Неймар?

Живеещият в сянката на своите съотборници Неймар със сигурност не е бил особено щастлив. Макар и да беше един от най-полезните футболисти на Барселона, никой не харесва ролята на втора, понякога трета цигулка. Неймар, както много негови сънародници, мечтае за футболните изяви на Меси и Суарес, ала поддържащата роля на терена, гарантира по договор, сякаш не позволяваше на бразилеца да разгърне целият си талант. Без значение от предназначението му на терена, този футболист дойде с висока цена. Няма отговор защо беше оставен да си тръгне толкова лесно, подозренията за задкулисни игри и осребряването на чекове може да е само още една причина за спекулиране.

И когато пътищата станаха много, бразилецът реши да заложи на Пари Сен Жармен. Предлаганата позиция там го превръщаше не просто в допълнение, а в анонимен капитан. Получи точно това, което поиска - правото да докаже таланта си. Тук сметките се объркаха грандиозно. За своите 27 години, г-н Сантос Джуниър още не е изявен футболен лидер. Френският гранд няма нищо общо с Барселона и за разлика от предишния клуб, скъпият трансфер трябваше тепърва да се налага и да се бори не само срещу противника, но и срещу своите собствени съотборници.

Тежката задача става безмилостна, когато си спомним, че френското първенство е цяла друга футболна религия, която няма нищо общо с онзи динамичен испански футбол. Следователно идва и следващият въпрос: не скочи ли твърде високо, малкият Джуниър? На първо четене, ПСЖ спечелиха родното си първенство , след това успяха да вземат и трофея на шампионите, но извън родната Франция, ситуацията не беше изобщо розова.

Обещания бяха дадени и равносметката беше потърсена. Отговорът на Неймар? Завръщане обратно в Барселона? Каталунците изкараха малко по-тежък футболен сезон, за жалост срещнаха Ливърпул и с това приключиха своето футболно участие в Шампионска лига. Вярата, че могат да карат на стари мускули очевидно се изпари много по-рано. Родните букмейкъри бяха скептично настроени и променяха коефиците си за евентуалния трансфер. За колебанията и причините на този трансфер и залозите към него писаха и от Nostrabet, като в това тяхно Палмс Бет ревю бяха представени и наличните маркети.

Осъзнали тази грешка, бързо започна пазарът на нови футболисти, сред които стоеше и техният бивш нападател. И така се впуснахме в едно цяло лято на трансферни слухове. Ще си дойде ли бразилецът вкъщи или няма да си дойде. Парижани, очевидно осъзнавали, че този трансфер може да се окаже впечатляващ троянски кон, бързо използваха всички възможни катинари по договора. Неймар е ваш, казаха, но не си мислете, че ще се разминете само с 222 милиона евро.

И така стигаме до следващата глава в историята на бразилеца - отношението със съотборниците, феновете и всички останали. Вече е ясно, че тълпите не спират да сипят негативи по негов адрес. Някогашният бразилски месия очевидно ще си тръгне от Франция, но преди това ще трябва да се подготви за разпъването на кръст - не толкова приятно изживяване. Да не говорим, че още една контузия може да се смята за последната капка, с която френската язовирна стена да прелее. Самият той дори не се опитва да влезе във форма, понякога присъства фиктивно на тренировки, друг път се държи арогантно със своите колеги, сякаш думата отбор изобщо не е особено важно за него. Интересна подробност е, че букмейкърите цяло лято залагаха дали този футболист ще направи трансфер, ще се намери ли отбор, който да плати толкова крупна сума за не толкова доказан талант? Междувременно г-н Мбапе и г-н Кавани печелят сърцата на публиката, тотално закривайки светлината на футболист 222 милиона евро. Разбира се, Неймар е доста добра футболна реклама, тениските му се продават, поне на този етап, но това едва ли ще покрие загубата.

Самият Мбапе казва, че ПСЖ не е същият отбор без Неймар, но не и същият с него. И сега остава да разберем толкова толерантни ли са французите, колкото казват, че са. Имаме цял сезон, за да разберем каква ще е съдбата на скъпата футболна придобивка. А ако това не е достатъчно, нека отбележим и още една тънка подробност - според различни източници, скандалният футболист е преговарял и с Реал Мадрид. Статистиката показва, че не е единственият бразилец, който да обръща толкова бързо и комерсиално гръб на стария отбор. Да запазим спокойствие, след всички преговори, бразилецът е точно там, където най-малко очаквахме - ПСЖ. Сега следва по-трудната част.