Има ли най-новият зам.-председател на Общинския съвет в Бургас Тодор Ангелов, необходимия спортен ентусиазъм, физически данни и тренинг, да извърви пеша 45 километра? А да ги преплува? Това предизвикателство му бе отправено от съветника от ГЕРБ Николай Иванов по време на днешната сесия на местния парламент. Поводът бе ехиден коментар от Ангелов в разискванията на докладната за отпускане на скромни 3 500 лева, с които Общината да подкрепи финансово исторически момент в литографията на българското плуване – първи по рода си - 45-километров маратон в открити води на Бургаския залив –най-големият у нас. Амбициозното начинание е на многократния държавен първенец и троен медалист от световно първенство за ветерани Цанко Цанев.

Моментът е исторически за родното плуване, отбеляза Николай Иванов в подкрепа на докладната. И пред репортери в куларите разясни: В официалната статистика на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящия момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив.

И тъй като до този момент е нямало официална информация за точните географски граници на Бургаския залив, от организаторите са изпратили писмо с искане за предоставяне на информация до Агенцията по геодезия, картография и кадастър ( АГКК).

В официалното становище на експертен съвет за първи път се определят точните географски граници на Бургаския залив-северният край на Бургаския залив е нос Емине ( най-източната точка на Република България ) а южният край на Бургаския залив е нос Маслен Нос, който се намира на юг от Созопол. Разстоянието между двете крайни точки е 44 702 метра, което представлява разстоянието по права линия.

Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море. А тази информация тази информация ще влезе в учебниците по география.

„Какво му е историческото?! Някаква важна дата ли е…“, подхвърли Ангелов от място. Репликата му разпали Николай Иванов. И той директно хвърли ръкавицата към зам.-председателя: „Ти, сигурно, няма да можеш и да го извървиш това разстояние? А камо ли да го преплуваш!“, отсече Иванов. В крайна сметка с 40 гласа „За“, нула „Против“ и един „Въздържал се“, предложението бе прието.

Иначе самото преплуване на Бургаския залив ще бъде извършено по правилата на Международнаата федерция по плувни спортове (ФИНА) и Европейската плувна лига (ЛЕН).

Самото плуване ще бъде солово, с демонстративен характер, а идеята е постепенно да се превърна в международна изява, влизайки във веригата от ултрамаратони на ФИНА. Маратонът ще започне в 06.30 часа сутринта, а при ясно време и добро море ще приключи между 18.00 и 20.00 часа. През цялото време ще бъде следен от медицински екип.