Русия изхвърли Испания от Световното първенство по футбол, след като победи с 4:3 про дузпите (1:1 в редовното време и в продълженията) в трета среща от 1/8-финалите на Мондиала. За първи път в турнира това лято мачът не се реши в редовното време, а домакинът имаше повод за радост след две спасявания на Игор Акинфеев при удари на Коке и Яго Аспас.

След Франция и Уругвай, които ще спорят един срещу друг, Русия с третият участник на 1/4-финалите, където ще спори с победителя от Хърватия - Дания, които играят от 21:00 часа тази вечер.

Двубоят на "Лужники" започна предпазливо, но с лек натиск на Испания, като в първите минути не стигна до точен удар. Центриране от фаул в 12-ата минута доведе до автогол на Сергей Игнашевич, с който "ла фурия" поведе. Русия постепенно взе инициативата и стигна до хубав удар на Головин в 36-ата минута. Пет по-късно Жерар Пике игра с ръка, а Артьом Дзюба изравни от наказателния удар. Испания можеше да стигна до нов аванс, но Диего Коста не уцели вратата при опит за прехвърлящ удар.

Втората част ще се запомни с две неоснователни претенции за дузпа и от двата отбора, като първо Головин поиска наказателен удар, а минути по-късно испанците поискаха игра с ръка на Игнешевич. Появилият се като резерва Андрес Иниеста отправи най-опасния удар през второто полувреме след като насочи топката в долния десен ъгъл, но Акинфеев се справи.

Продълженията започнаха с натиск на Испания, като "ла фурия" нападаше през цялото първо продължение, но на три пъти не успя да стигне до гола. В първото продължение бяха извършени исторически четвърти смени за двата отбора и на терена се появиха Александър Ерохин и Родриго. Именно последният бе замесен в опасно положение в 109-ата минута, в което нападателят можеше да реши всичко. Пет по-късно Испания поиска дузпа за задъжане на Серхио Рамос, но след ВАР, ситуацията бе подмината. Коке и Яго Аспас пропуснаха да вкарат дузпа и мачът завърши 4 на 3 за Русия. /БЛИЦ/